Sallandse Bottermarkt

3 juli - 28 augustus

Deze folkloristische Bottermarkt trekt in combinatie met de streekmarkt en de wekelijkse warenmarkt altijd veel bezoekers naar Raalte. Op de markt krijgen de bezoekers, waaronder heel veel toeristen, traditiegetrouw uitleg over de streekgerechten en -gebruiken.

In het midden van de jaren '60 is in Raalte initiatief genomen om de Sallandse Bottermarkt te gaan opzetten. Doel daarvan was om oude ambachten, die langzaam aan het verdwijnen waren, in stand te houden en ook om die ambachten bij een breder publiek meer bekendheid te geven. Elke woensdagochtend in juli en augustus wordt deze folkloristische markt gehouden, in combinatie met de wekelijkse warenmarkt en streekproductenmarkt. De naam Bottermarkt komt van één van de vele markten die in vroeger jaren regelmatig in Raalte werden gehouden: niet alleen een varkensmarkt, een veemarkt, een eiermarkt en een bijenmarkt, maar ook een markt waar de boeren hun zelfgemaakte boter (de "botter") konden verkopen.

Tegenwoordig kun je op de Bottermarkt genieten van oude boerenambachten zoals: mutsen maken, spinnen, manden maken, kantklossen, kralen breien, letterdoeken borduren en klompen maken. Erg populair is het kraampje met de kruudmoes. Dit streekgerecht kan volop worden geproefd.

Wanneer

3 jul - 28 aug 2024
  • elke woensdag: - uur

Contactinformatie

Centrum Raalte