Boerenkracht Route, Luttenberg - Raalte - Heeten

Type
Fietsen
Afstand
66,1 km
Duur
4:25

De boerenkracht route neemt je mee langs bijzondere en verrassende agrobedrijven. Kom in gesprek en ervaar de passie van de Sallandse boeren met hun nuchtere levenswijze en gastvrije houding, en proef de streekproducten. Kom fietsen en raak net zo verslingerd aan het Sallandse boerenleven als wij!

Startpunt

Start bij knooppunt 50 in het centrum van Raalte, bij Hotel de Zwaan, Kerkstraat 2. Maar je kunt de route natuurlijk bij elk genoemd knooppunt of bedrijf beginnen. Je kunt de route inkorten, oranje stippellijn op de kaart. Voor een oostelijke lus (Raalte-Mariënheem-Luttenberg-Haarle) afkorten via de knp 45-39-52-37. De totale route wordt dan 41 km. Voor een westelijke lus (Raalte-Mariënheem-Heeten) meteen bij Hotel de Zwaan van knp 50 naar knp 12-37-52-51-45. De totale route wordt dan 43 km.

  • Startpunt Centrum Raalte

  • Hotel restaurant de Zwaan

    Hotel Restaurant de Zwaan

    Hotel de Zwaan is gelegen in het centrum van Raalte, het kloppende hart van Salland. In een omgeving met schitterende landschappen, gastvrijheid en veelzijdige toeristische mogelijkheden. Vanuit het logement in de jaren 1800, zijn de 32 kamers nu vernieuwd tot kamers voorzien van alle gemakken.

  • route IJsboerderij Rosahoeve

    Na het verlaten van de bebouwde kom van Raalte, 1e weg LA (doodlopende weg) voor een bezoek aan IJsboerderij Rosahoeve. Na het bezoek terugfietsen en route vervolgen naar knp 73.

  • IJsboerderij Rosahoeve

    IJsboerderij Rosahoeve

    Op ons melkveebedrijf maken wij boerenijs van de melk van onze eigen koeien. Van apr. t/m sept. bent u van harte welkom in de ijssalon op de boerderij voor een ijsje of een sorbet. Of geniet op ons terras van koffie met eigengemaakte appeltaart terwijl de kinderen lekker spelen in de speeltuin.

  • Fietsknooppunt 73

  • route bedrijf Rensen

    Bij knp 73 RA, kanaal oversteken en meteen RA, Wolthaarsdijk Oostzijde. 1e weg LA Maateweg, doorfietsen tot nummer 5 voor Varkens- en Pluimveebedrijf Rensen. Na het bezoek terugfietsen en RA Crismansweg en route vervolgen naar knp 53.

  • Varkens/Pluimveebedrijf Rensen

    Varkens/Pluimveebedrijf Rensen

    Varkens- en pluimveebedrijf Rensen is een echt familiebedrijf, dat wordt gerund door de vierde generatie. Het bedrijf heeft een varkens- en pluimvee tak. Het Beter Leven varkensvlees is te koop via huisverkoop op het bedrijf. Ans is gek van bloemen en maakt hier de mooiste creaties mee.

    De familie heeft een pluktuin waar je onder het genot van een kopje koffie in de zomer en herfst zelf de mooiste bloemen kunt plukken. Zie de website voor de openingstijden. Ten slotte verhuren ze een (tuin)huisje voor o.a. workshops of huiskamervergaderingen op het platteland tot 15 personen.

    kijk op www.huisjebloemetjebeestje.nl voor de openingstijden van de pluktuin, het aanbod in de winkel en de verhuur van het (tuin)huisje.

  • Fietsknooppunt 53

  • Fietsknooppunt 37

  • route naar boerderij Reimert

    Bij knooppunt 37 even linksaf richting knooppunt 12 voor Melkgeitenbedrijf Reimert aan de Wissinkweg 33. Vervolgens terugfietsen naar knooppunt 37 en de route vervolgen naar knooppunt 53.

  • Biologisch melkgeiten bedrijf

    Melkgeitenbedrijf Reimert

    Op dit biologische melkgeitenbedrijf in Mariënheem wonen wij, Gerard, Ans en Lisa samen met onze andere kinderen. Wij melken 1400 melkgeiten, 2 keer per dag. Hiernaast hebben wij 350 lammeren voor de opfok. Zij vormen de nieuwe generatie melkgeiten.

    In de zomer lopen de melkgeiten en lammeren buiten. Ze spelen graag op de speeltoestellen in de weide en ze zijn dus veel buiten te zien! De melkgeiten kun je ook om de boerderij zien lopen. Elke 5 weken krijgen zij een schoon perceel om mogelijk wormbesmetting te voorkomen.

    Wij hebben 85 ha land in gebruik. Hierdoor zijn wij zelfvoorzienend. Al het land dat wij in gebruik hebben, eigen en middels samenwerking, ligt rond 8 km van ons bedrijf. De geiten krijgen als rantsoen gras, snijmais en brok gevoerd.

    De mest die de geiten produceren wordt voor een deel op

    De mest van de geiten wordt voor een deel op ons land gebracht. Het andere deel wordt door biologische akkerbouwers gebruikt. Hier komt biologische varkensdrijfmest uit de regio voor terug. Daardoor kunnen wij in het teelt seizoen samen met witte en rode klaver voldoende gewasopbrengst krijgen.

    Wij vinden het belangrijk om burgers te betrekken bij onze bedrijfsvoering door ze te laten zien wat er op ons bedrijf gebeurd. Dit doen wij o.a. door het bijhouden van een Facebook pagina. Achter op één van de stallen is het Panorama Salland geschilderd die je vrij kunt bezichtigen.

    Ook loopt het wandelpad van het ommetje van Mariënheem achter over ons weiland en door ons bos, genaamd het Snappertspad. Sinds mei 2018 hebben wij een boerderijautomaat ‘De Koele Kast’ op ons bedrijf staan hier kan een ieder mekkerend lekkere kaas en streekproducten kopen.

  • Fietsknooppunt 30

  • Melkveebedrijf Langkamp

    Melkveebedrijf Langkamp

    In het mooie Salland, aan de rand van het bos, tussen Luttenberg, Mariënheem, Hellendoorn en Haarle in, ligt het melkveebedrijf van Erwin en Wendy Langkamp. Het melkveebedrijf telt op dit moment 80 melkkoeien en 50 stuks jongvee. De koeien worden 24 uur per dag gemolken door 2 melkrobots.

    Op het erf een Rustpunt waar je even uit kunt rusten tijdens een fietsroute of wandeling in het prachtige Salland. Tevens een stalletje waar eieren van de eigen kippen en aardappelen worden verkocht. Alles is zelfbediening. Contant betalen.

  • Museum de Laarman

    Museum de Laarman

    Museum De Laarman is gevestigd in een voormalige veevoederfabriek waar een groot deel van de installatie nog intact is. Op de vier verdiepingen zijn attributen opgesteld uit het boerenleven van zo’n 50-100 jaar geleden. In de kelder is een traditionele boerderijwoning ingericht.

    In 2022 is de foto-expositie ‘Boer Jan’ te zien over een boer die op traditionele wijze op zijn boerderij heeft gewerkt. In het nieuwe thema 'Van bord naar boer', kijkt De Laarman ook naar het heden en de toekomst. Waar ligt de bron van ons voedsel. Hoe wordt het bewerkt. Wat ligt er op ons bord.

    Vijf ‘eilanden’ met video’s, foto’s en een spel element over melk, vlees, graan, gezonde voeding en smaak. Tijdens de schoolvakanties zijn er workshops voor zoals kaarsen maken of robot timmeren.

  • Vakantiepark de Luttenberg

    De Luttenberg

    Vakantiepark de Luttenberg is landelijk en aan een bosrand gelegen, op de Sallandse Heuvelrug. Het kleinschalige vakantiepark beschikt over een binnen en buitenzwembad, diverse speelvoorzieningen en een gezellige Brasserie. De Luttenberg ligt dichtbij de steden Deventer, Zwolle, Almelo en Ommen

  • Fietsknooppunt 29

  • Klompenatelier Luttenberg

    Klompenatelier Luttenberg

    Treed binnen in de wondere wereld van Dijkman Klompen Atelier. Een wereld waarin ambacht, kunst, humor en avontuur samenkomen. Martin deelt zijn passie graag met u. Zo verzorgt hij in zijn atelier demonstraties klompen maken. www.klompen.nl

  • Fietsknooppunt 33

  • De Huttert

    De Huttert

    Gelegen in een rustige, landelijke omgeving aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. Na een stevige fietstocht kunt u lekker bijkomen in de Theeschenkerij of op het ruime terras. Tevens minicamping, 2 vakantie appartementen en een B&B. Een prima plek voor een fijne vakantie.

  • Fietsknooppunt 6

  • Fietsknooppunt 10

  • Fietsknooppunt 2

  • Fietsknooppunt 16

  • Infocentrum en Herberg De Pas

    Erve de Pas

    Op Erve De Pas waan je je weer even op het boerenerf van vroeger. De Herberg stamt uit 1891 en is stijlvol gerestaureerd, waarbij de oude details en gebinten bewaard zijn gebleven. Je geniet hier van een kop koffie met ambachtelijk gebak, heerlijke streeklunch, borrel of herberg maaltijd

    Herberg De Pas

    Puur en eerlijk eten zonder fratsen, smaakvol en ambachtelijk bereid met mooie producten uit de streek. Kruiden uit de eigen kruidentuin en groentes komen uit de streek. Net als vroeger wordt de groente geweckt en wordt compote gemaakt van vers fruit. Vlees, vis en gevogelte komen uit de buurt.

  • Fietsknooppunt 56

  • Fietsknooppunt 5

  • Fietsknooppunt 59

  • Boerderij Suydbroek

    Boerderij Suydbroek

    Gelegen aan de voet van de Sallandse Heuvelrug, in de streek Suydbroek. John en Marisca Hutten verzorgen hier 2 soorten vleesvee, Engelse Longhorn en Herefords. Naast het vlees van hun eigen koeien en de groente van hun eigen land, verkopen ze ook lamsvlees, varkensvlees, zuivel, kaas, eieren en

    allerlei streekproducten. Alle producten worden betrokken van lokale, ambachtelijke bereiders. Naast smaak vinden ze kwaliteit, betrouwbaarheid en diervriendelijkheid belangrijk. Daarom weten ze van elk product precies waar, hoe en door wie het wordt gemaakt.

  • Fietsknooppunt 51

  • route naar Kieftenbeld

    Bij knp 51, RI knp 52. NIET LA de Eekwielensweg op maar RD de Wittebroeksweg volgen. Kruising RD, Wittebroeksweg blijven volgen. Einde weg RA, fietspad langs N35 tot aan Kieftenbeld. Na bezoek terugfietsen, Wittebroeksweg volgen tot knp 51, RA knp 45

  • Pluimveebedrijf Kieftenbeld

    Pluimveebedrijf Kieftenbeld

    Wij zijn Antoon Alfons en Jolanda Kieftenbeld, een echt familiebedrijf. Samen met onze gezinnen hebben we een gedeelde passie voor varkens en leghennen. Elke dag runnen wij met veel plezier ons familiebedrijf Maatschap Kieftenbeld. Onze missie is goed, vers en eerlijk voedsel!

    Op de route vind je het scharrel leghennenbedrijf van de familie Kieftenbeld. Via huisverkoop zijn hier kakelverse eieren te verkrijgen. Deze zijn nooit ouder dan 1 of 2 dagen. In de supermarkt is het bijna onmogelijk om echt verse eieren te vinden.

  • Melkveebedrijf de Oarns Hoeve

    Melkveebedrijf Oarns Hoeve

    Tussen de natuurgebieden ‘De Sallandse Heuvelrug en Het Boetelerveld’ ligt ‘De Oarns Hoeve’ van de familie Besten. Peter en Ida boeren als 3e generatie op deze melkveehouderij. “In de loop der jaren zijn we bewuster gaan boeren en het bedfrijf zo ingericht, dat het voor mens en dier goed toeven is.

    De fietsroute wordt langs de Oarns Hoeve opgefleurd door randen van streekeigen bloemen en kruiden die de familie zelf inzaait. “Mooi voor het oog en goed voor de natuur”. Ook jij kunt hieraan bijdragen door een perceel via mijnBLOEMENLAND.nl te adopteren.

    Dan blijven we samen genieten van de bloemenpracht, de insecten en andere diersoorten die dit aantrekt! Ook is Ida ambassadeur voor het project ‘Het Boerenerf, een place to bee’. Hiermee willen ze andere boeren en burgers stimuleren hun bedrijf en omgeving ook bij-vriendelijk in te richten.

  • Fietsknooppunt 45

  • Fietsknooppunt 34

  • Vakantiepark Sallandshoeve

    Vakantiepark Sallandshoeve

    Het bungalowpark en de camping liggen vlakbij de Sallandse Heuvelrug: een prachtig natuurgebied. Midden in de natuur vindt u bij Vakantiepark Sallandshoeve comfortabele vakantiehuizen en ruime kampeerplaatsen. Dankzij onze faciliteiten is een vakantie op ons vakantiepark leuk voor jong én oud.

  • Fietsknooppunt 58

  • Fietsknooppunt 95

  • route naar de Maathoeve

    Voor een bezoek aan de Maathoeve op versprongen vijfsprong RA Witteveensweg op. Na bezoek aan de Maathoeve terugfietsen en RA Vlessendijk op naar knp 97.

  • Recreatiebedrijf de Maathoeve

    Recreatiebedrijf de Maathoeve

    Alles op 1 locatie! Groepshotel-streekproducten-activiteiten.

    Activiteiten van avonturenpad tot familieskeltertocht, kookworkshops, boerenbbq of een high tea in de tuinkamer. Met uw gezin, familie of zakelijke groep bent u bij de Maathoeve op het juiste adres en voor een programma op maat

    In de Streekwinkel-Kookstudio bereiden wij de heerlijkste maaltijden met de producten uit de streek en kunt u terecht voor een souvenir uit Salland of een smakelijk streekpakket. En er is zelfs een luxe Groepshotel voor een weekendverblijf of vergader2daagse voor groepen tot 46 personen!

    Na het fietsen lekkere trek? Bestel de Sallandse smulpan bij Maathoeve catering op tijd. Als je start bij Maathoeve neem je deze lekker mee op het eindpunt van de fietstocht... Stekker in het stopcontact en smullen maar! kijk voor een sfeerimpressie op www.maathoeve.nl

  • Fietsknooppunt 97

  • Fietsknooppunt 89

  • Fietsknooppunt 79

  • Fietsknooppunt 70

  • Fietsknooppunt 94

  • Fietsknooppunt 92

  • Fietsknooppunt 93

  • route B&B en Melkvee fam Tuten

    Bij knp 93 RA richting knp 39. NIET LA Veldeggerweg op maar RD Holterweg volgen, fietspad op. 2x Rotonde RD tot Holterweg 46, fam. Tuten. Vervolgens terugfietsen naar knp 93, hier route vervolgen naar knp 90

  • Melkveebedrijf + B&B fam.Tuten

    Melkveebedrijf & B&B fam Tuten

    Een B&B in een monumentale boerderij, op een actief melkveebedrijf met 130 koeien die ’s zomers buiten in de wei lopen. ’s Winters blijven de koeien binnen. B&B met 4 kamers, elk met een eigen ingang en eigen douche en toilet en een gezamenlijke ontbijtruimte. Ontbijt met zelfgemaakte boerenyoghurt.

    In de zomermaanden kun je hier dagelijks tussen 16.00 en 17.00 uur een kijkje komen nemen bij het koeien melken. Ontdek waar jou melk vandaan komt!

  • Fietsknooppunt S

  • Fietsknooppunt 90

  • route Varkensbedrijf Rientjes

    Na knp 90, aan het eind van het Schot Beumerpad, RA, Oosterenkweg. (ipv LA richting knp 91). 1e weg LA, Hofmeijersweg. Meteen links Varkensbedrijf Rientjes. Terugfietsen Oosterenkweg en route volgen naar knp 91.

  • Varkensbedrijf fam. Rientjes

    Rustpunt/Zichtstal/Varkens

    De familie Rientjes runt hier een varkensbedrijf met akkerbouwtak. De boerderij is gelegen in het mooie Sallandse landschap en heeft oog voor het duurzaam produceren van hoogwaardig voedsel. Alle dieren zijn bij ons geboren en blijven hun hele leven op ons bedrijf.

    Op de boerderij is een rustpunt met zichtstal ‘Rustpunt Zichtstal Pleegste’. De zichtstal is beschikbaar als unieke onderwijs- en vergaderruimte met zicht op de varkens. In de zichtstal kunt u zien hoe de varkens leven en informatie krijgen hoe kringlooplandbouw wordt vormgegeven.

  • Fietsknooppunt S

  • Fietsknooppunt 91

  • De Weerd asperges

    De Weerd asperges

    Dagelijks verse asperges

  • Fietsknooppunt 48

  • Fietsknooppunt 47

  • Fietsknooppunt 50