Natuurgeheimen

Bloeiende heide op de Sallandse Heuvelrug

  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 15119 x bekeken

Salland is onder andere bekend vanwege de prachtige heidevelden. Dit komt omdat het grootste gedeelte op de Sallandse Heuvelrug hoog en droog ligt. Bovendien bestaat de bodem voornamelijk uit zand waardoor er allerlei planten groeien die bestand zijn tegen droogte. Heide kom je op allerlei plekken tegen op de Sallandse Heuvelrug en dit maakt het aantrekkelijk om er te wandelen of te fietsen. Er zijn allerlei heidesoorten te vinden en een aantal maanden per jaar bloeit de heide prachtig. Een adembenemend kleuren- en schouwspel dat je beslist niet mag missen.

Wanneer staat de heide in bloei?

De heide bloeit van juli tot en met september, maar vooral in de maand augustus ziet het nationale park er schitterend uit. Eind augustus is de Sallandse Heuvelrug namelijk op zijn mooist dankzij een paarse zee van bloeiende heide. Waar je ook heen kijkt, overal in het park bevindt zich een paarse gloed. Een goed moment om een wandeling of fietstocht te maken en af en toe te stoppen voor het maken van enkele foto's.

Waar in Salland staat de heide in bloei?

Veel mensen willen heide graag met eigen ogen zien en daarom boeken ze een korte vakantie naar de Veluwe. Echter is Sallandse Heuvelrug net zo mooi en bovendien niet zo druk als op de Veluwe. Paarse heidevelden tref je bijvoorbeeld aan bij de Holterberg en Sprengenberg. Geniet van een prachtig overzicht bij één van de uitzichtpunten.

heide in bloei
heide in bloei

Paarse Loper

Van half augustus tot en met begin september ziet de heide er schitterend uit. De paarse zee van bloeiende heide is al wandelend of fietsend te bewonderen. Neem daarom deel aan een Paarse Loper fiets- of wandeltocht. Op die manier verken je op jouw tempo de Sallandse Heuvelrug en verwonder jij je over de uitgestrekte paarse heidevelden. Wil je de paarse heuvelrug met ogen eigen waarnemen? Neem deel aan de Paarse Loper fietsroute, een tocht van ruim 52 kilometer. Al fietsend geniet je van de paarse heidevelden en indrukwekkende vergezichten.

Heideslak: elektrokar voor comfortabel vervoer

De Heideslak is er voor mensen die slecht ter been zijn. Het is een elektrokar die voorziet in de vraag naar comfortabel vervoer. Hij rijdt stapvoets en geruisloos door het bos en brengt je ten slotte naar de heide en uitzichtpunt Noetselerberg. Vanaf dit punt heb je een weids uitzicht over de paarse omgeving. Tijdens de trip vertelt een gids alles over dit schitterende gebied.

Heideslak
Heideslak

Toegankelijke plekken

Ben je invalide en zit je in een rolstoel? Er zijn veel mooie plekken toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn en met de auto een bezoek brengen aan Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Alle informatiepunten zijn goed bereikbaar en voorzien van invalidenparkeerplaatsen. Daarnaast beschikt het park over verschillende invalidetoiletten. Parkeren met de auto doe je bij de parkeervoorzieningen op het uitzichtpunt. Op deze plek bevinden zich parkeervoorzieningen speciaal voor 65+ én mensen met een invaliden parkeerkaart.

Ontdek hoe mooi de Sallandse Heuvelrug is zodra de heide in bloei staat en verwonder je over een bijzonder natuurfenomeen.

Wandelen tussen de prachtige bloeiende heide
Wandelen tussen de prachtige bloeiende heide

De Paarse Loper

Tijdens De Paarse Loper, de beleefweken van de Sallandse Heuvelrug, worden er leuke natuuractiviteiten georganiseerd. Verder is er aandacht voor het behoud en de kwetsbaarheid van dit grootste aaneengesloten droge heidegebied van West-Europa.

Fietsroutes en arrangementen

Voor de “Paarse fietsers” zijn er volop mogelijkheden om individueel, via het fietsnetwerk, of onder begeleiding van een gids te genieten van de Sallandse Heuvelrug. Het HapTrap Heuvelrug-arrangement kan geboekt worden en neemt je mee op een culinaire tocht door de omgeving. Bij de tourist info’s, accommodaties en de plaatselijke boekwinkels zijn de nieuwe fietsnetwerkkaarten te koop.

Foto: Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel

Routes

Bekijk alle wandelroutes

Bekijk alle fietsroutes

Bekijk alle mountainbikeroutes

Meer verhalen uit Salland