Liefde op het tweede gezicht

Salland: een prachtige streek die zich meer mag laten zien

  • Leestijd Leestijd 6 minuten
  • Home 4771 x bekeken

In ‘Liefde op het tweede gezicht’ vertellen bekende en minder bekende (oud)inwoners van Overijssel over doodnormale plekken. Die zij dankzij verrassende details of herinneringen zo bijzonder vinden. Dit kan een ogenschijnlijk simpel grasveldje in het dorp zijn, waar vroeger een gebouw heeft gestaan die van belangrijke culturele waarde is geweest. Wat betekent deze plek voor hen? Ontdek het in dit verhaal!

Een verborgen plattelandsparel. Zo noemt Thea Huisman de Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld in Diepenveen. Een plek die perfect weergeeft wat Salland is: gastvrij, groen en verstild, vernieuwend en toch vol tradities, met potentie tot groei, maar veel te bescheiden. En dus ook: verscholen. Geen wonder dat Thea hier wil afspreken om het over haar geliefde Salland te hebben. Het is een metafoor voor de streek.

Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld

Thea kletst even met de eigenaresse terwijl de bloemboeketten worden aangevuld. Ze komen rechtstreeks uit de tuin. Ja, zelfs in de herfst. Er heerst een ongekende rust in de bijna verstopte tuin, op slechts 5 kilometer van het drukke centrum van Deventer. Thea vertelt later honderduit terwijl ze aan haar verse kruidenthee nipt bij het theehuisje. “De sfeer is hier zo fijn. En elke keer als ik hier kom is er wel weer iets anders.”

Thea kent Salland goed. Heel goed, want ze werkte bijna twintig jaar aan de promotie van de regio. Momenteel is ze met pensioen, daarvoor als gebiedscoördinator bij Salland Marketing, maar ze begon ooit met plattelandstoerisme, was onder meer directeur van het Sallands Bureau voor Toerisme en trad aan als merkleider bij Salland Marketing, onderdeel van MarketingOost.

Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld
Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld

Een streek voor de buitenmens

Ze kreeg Salland dus al snel onder haar hoede om op de kaart te zetten. Dat deed ze niet alleen, maar ze speelde wel een belangrijke rol. Wat er toen al aan toerisme was? “Eigenlijk nog niets voor de streek in z’n geheel. We begonnen daarom met een lijst van kwaliteiten die het gebied heeft.” Het resultaat: Salland is een streek voor de buitenmens. Mensen die van eten houden en ook graag wat cultuur opsnuiven. Met dat in het achterhoofd betrokken Thea en haar collega’s lokale ondernemers. En met succes: het toerisme is opgebloeid.

Zoiets gebeurde ook met de kwekerij waar we zitten. Die ging van heel klein naar steeds iets groter. De tuin wordt onderhouden door vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. En alles gebeurt biologisch. Het groeit en bloeit – letterlijk. “Dat vind ik nou typisch Sallands”, zegt Thea. “Het vooruit willen, het komt van binnenuit. Men geeft niet gauw op. Ze begonnen hier heel klein met vrijwilligers. Niet voor de luxe of de pronk, maar om het leven beter te maken en gezelliger. En dan groeit het door.

Sallandse wandelvierdaagse
Sallandse wandelvierdaagse

Samen wat doen

De Sallander, Thea kent hem goed. Hij doet veel en zonder mokken. “Er heerst altijd onderlinge verbondenheid. Het kan er allemaal bij.” Ze noemt zo een paar voorbeelden van Sallandse initiatieven waar veel vrijwilligerswerk in zit. Van de Sallandse Wandelvierdaagse met 5000 deelnemers, tot de fietsroute Kunst van Hier tot Ginder. Dat ‘samen wat doen’, misschien is dat wel wat Sallanders typeert. “Dat is de tendens op het platteland. En dat zit in de genen van Sallanders.”

Net als bij hen zit bij Thea het platteland in het bloed. Zelf heeft ze een biologische boerderij in Laag-Zuthem. De boer is in Salland nooit ver weg, vertelt ze. “Je ziet ze op een trekker voorbij komen, je ziet paarden, koeien, schapen. En plattelandswinkels zijn hier nog echt geïntegreerd in het leven.” Dat maakt Salland aantrekkelijk. En gastvrij: je maakt zo even een praatje.

De diversiteit van het landschap maakt het fijn om er te fietsen en te wandelen. “Over een afstand van 30 kilometer heb je hier de IJssel met haar uiterwaarden, waar je kunt wandelen, varen, met het pontje over kunt. Even verderop is er de Sallandse Heuvelrug met heuse bergen, en daartussen heb je een prachtig coulisselandschap. En er is altijd wat te zien.”

Eigenlijk had Thea sowieso niet veel te klagen toen ze Salland mocht promoten. Want een beter bereikbare streek is haast niet te bedenken, vindt ze. Zowel binnen, als buiten Salland. Er is in zowat elk dorp wel een treinstation, de A1 is dichtbij en je bent ook in een uur in Amsterdam. Heb je een fiets, dan ben je van de complete rust zo in de stadse drukte van Deventer.

Tandje bij

Vlakbij het theehuis ziet Thea een nieuwe overkapping. “Hee, die was er de vorige keer nog niet. Er verandert hier steeds iets.” Vernieuwen, ook dat doet de Sallander. “Niets oubollig, juist hartstikke modern. Maar ook bescheiden. En ik zeg altijd: bescheidenheid siert de mens. Ook daar kom je ver mee.” En toch, vindt Thea, kan er soms wel een tandje bij. “Er liggen nog veel kansen. Het kan soms nog professioneler en we mogen meedoen in de voorste gelederen.” En iets meer trots, dat zou de Sallander niet misstaan. Want het is soms nog lastig om te weten dat die mooie initiatieven überhaupt bestaan. Voordat Thea afscheid neemt, stelt ze voor de film te bekijken in de Bijoscoop – een tot bioscoop omgebouwde pipo-wagen. Daarin wordt uitgelegd waarom bijen zo belangrijk zijn voor het behoud van de natuur.

“Dit is toch geweldig om met je kinderen naartoe te gaan?”, zegt Thea met een brede glimlach. En daarmee doelt ze niet alleen op de Zorgkwekerij, maar op het gastvrije Salland. Zij kan het weten.

Thea’s reisgids door Salland

  1. Kasteel Het Nijenhuis: Op de grens van Heino en Wijhe. “Het kasteel en het landschap zijn zo onwerkelijk mooi. En dat zie je zomaar op het platteland. Het is een unieke havezate met moderne kunstwerken in de grote beeldentuin.”
  2. Sallandse Asperges: luiden de lente in! Heerlijke asperges zo van het land, dagvers te koop bij de Sallandse aspergetelers en op het menu bij menig restaurant.
  3. Dwalen langs de IJssel: Mooie vergezichten, statige landgoederen, IJsselhoeven, met pontjes over, vogels spotten, vissen, schepen kijken.

Meer verhalen uit Salland