Route-tips

Fiets de Liberation Route(s) en beleef de bevrijding van Salland en Twente!

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 4396 x bekeken

De route begint bij Normandië en loopt via Noord-Brabant, Nijmegen, Arnhem en Overijssel richting Berlijn. Deze gebieden speelden aan het einde van WOII een hoofdrol op het wereldtoneel. Liberation Route Europe volgt de voetsporen van onze bevrijders en verbindt de mijlpalen van ons gedeelde verleden met het heden. Ga mee op reis door de moderne geschiedenis van Europa in de wetenschap dat wat we vandaag doen, het verschil maakt. Meer over de Liberation Route Europe vind je op: www.liberationroute.nl.

Luisterplekken

Op 7 locaties in Salland en Twente liggen zogenoemde luisterplekken. Op iedere luisterplek is een hoorspel te beluisteren over de indrukwekkende belevenissen van één of meerdere personen in de tijdens de bevrijding van Salland en Twente in 1945.

De verhalen van die plekken kun je beluisteren via telefoonnummer 0900-5423728 of via www.liberationroute.nl. Elke veldkei heeft een QR-code die met een smartphone te scannen is waarmee je ook het verhaal kunt luisteren.

Overijsselse Liberation fiets- en wandelroutes + autoroute

In Overijssel zijn 4 fietsroutes en een autoroute ontwikkeld die je langs de luisterplekken leiden. Deze luisterplekken vind je in de regio’s Salland en Twente. Je volgt de bewegwijzering van het fietsknooppuntensysteem. Die leiden je niet alleen langs de luisterplekken, maar ook langs andere bezienswaardigheden die gerelateerd zijn aan de bevrijding van Salland en Twente zoals oorlogsmonumenten, begraafplaatsen en musea. Ook is er een Liberation wandelroute ontwikkeld.

De vier fietsroutes zijn:

Fietsroute 1: Deventer | Olst-Wijhe (64,1 kilometer)
Fietsroute 2: Raalte | Wijhe (56,6 kilometer)
Fietsroute 3: Sallandse Heuvelrug | Hellendoorn – Rijssen-Holten (46,9 kilometer)
Fietsroute 4: West Twente | Wierden-Twenterand-Hellendoorn (74,7 kilometer)

Wandelroute:

Wandelroute Nijverdal (10,4)

Autoroute:

Wil je liever met de auto langs alle luisterplekken? Dit kan, want er is een autoroute uitgezet door Salland en Twente. De autoroute is 230 kilometer lang en leidt je langs alle luisterplekken en overige bezienswaardigheden.

Routeboekje

Er is een routeboekje uitgebracht met hierin de beschrijving van de 4 fietsroutes en de autoroute. In het boekje worden de routes getoond en beleef je de bevrijding van Salland en Twente door de indrukwekkende persoonlijke verhalen die beschreven staan in het boek.

Daarnaast staat er in het boekje een overzicht met andere bezienswaardigheden en tips voor overnachtingslocaties. De boekjes zijn te koop bij de VVV’s en Tourist Info’s in Salland en Twente voor € 1,50.

Overnachten in Salland of Twente

In Salland en Twente is er genoeg te doen en kun je je meerdere dagen vermaken. Kijk op visittwente.nl of op verslingerdaansalland.nl voor overnachtingsadressen en bezienswaardigheden in deze regio’s.

Ook interessant om te lezen

Meer verhalen uit Salland