Salland smaakt naar meer

Herberg de Pas

  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 1397 x bekeken

In de serie "Salland Smaakt naar Meer" duiken we in de verhalen van streekproducten en het Sallandse Landschap. We zien waar het product vandaan komt en horen van een erfgoedspecialist hoe het Sallandse landschap zich, door de wisselwerking van mens en natuur, heeft ontwikkeld tot een gevarieerd landschap. Ontdek in deze aflevering Herberg de Pas die in de sfeer van een ver verleden de smaak van Salland laat proeven.

play video

Aan de voet van de Sprengenberg verrast Helen Kijftenbelt haar gasten graag met de smaken van dichtbij. Soms ontdekken ze die samen op kruipafstand van de authentieke herberg uit het einde van de 19e eeuw. “We organiseren workshops ‘eten uit de natuur’. Deelnemers leren in de omgeving van onze herberg bijvoorbeeld welke paddenstoelen en varens je kunt eten. Daarna genieten ze van gerechten met producten uit onze streek. Meer Smaak van Salland kun je niet krijgen...”

Voedsel van dichtbij

Herberg de Pas kiest bewust voor groen en duurzaam. Dan moet je geen mango’s of avocado’s van de andere kant van de wereld op je kaart zetten, vindt Helen. “Bij ons eet je aardbeien uit Luttenberg, vlees van de Black Angus uit Hellendoorn en bonbons van Twente Decadente. Voedsel van dichtbij is goed voor de omgeving én goed voor de aarde. En je proeft het echt. Vergelijk de producten uit deze streek maar eens met de producten uit de supermarkt…”

Jeneverbessen uit Salland

Helen merkt dat steeds meer mensen interesse hebben in de herkomst van voedsel. De workshops wakkeren dat verder aan. “Bij ons in de buurt groeien jeneverbessen. Daarmee kun je heerlijke gerechten maken, maar dat ze gewoon in je eigen omgeving groeien weet bijna niemand. En dat geldt voor heel veel ingrediënten uit de natuur. Salland heeft zoveel te bieden. Al beschouw ik de natuur in eerste instantie als een grote voedselschuur voor de dieren.”

Sallands landschap

Martijn Horst van Landschap Overijssel weet hier de achtergrond verhalen bij te vertellen. De jeneverbes is een zeldzame bes. Martijn legt daarover uit: "Als je goed oplet zie je de jeneverbes maar aan een kant van de weg, de combinatie van het mulle zand, de karrensporen en zuidwestenwind maakt dit de perfecte plek voor de jeneverbes." Dat mulle zand had ook een nadeel. Toen Napoleon begin 19e eeuw in de Herberg verbleef moest er een 3e paard voor de wagen gespannen worden om de reis voort te kunnen zetten.

Het verleden is hier ook nog goed te zien. Zo zegt Martijn over het landschap: "wat ik zo mooi vind is dat het landschap hier wordt onderhouden, een akker is nog echt een akker, hooiland is nog echt hooiland." Zo loopt de schaapskudde ook nog steeds over de Sprengenberg.

Culinaire creativiteit

Kiezen voor dichtbij levert ook culinaire creativiteit op, vindt Helen. “Als je kiest voor zoveel mogelijk ingrediënten uit je eigen streek, moet je op zoek naar alternatieven. Mango’s groeien hier nou eenmaal niet. Op die manier creëer je gerechten waarmee je jezelf onderscheidt van anderen. Buiten dat: werken met streekproducten is ook gewoon leuker. Wij bouwen een band op met onze leveranciers. Dat is een ander gevoel dan dat je online een bestelling plaatst voor een ingrediënt dat van de andere kant van de wereld komt.”

Steeds smakelijker

Ze hoeft vanuit de herberg maar naar buiten te kijken, om de schoonheid van de eigen streek te zien. “In de herfst en het vroege voorjaar zie je vaak zo’n deken van dauw op de heidevelden liggen. Dat zijn gouden momenten. Wat ik ook mooi vind: je ziet in onze agrarische sector heel veel vernieuwende initiatieven met streekrechten. Salland wordt steeds smakelijker. En dan hebben wij hier nog het voordeel dat we op de grens met Twente liggen ook. Bij Herberg de Pas eten we dus letterlijk van twee walletjes…”

Het is mooi om te zien hoe erfgoed en huidige ondernemers elkaar dingen kunnen leren. Bekijk hieronder de aflevering:

Deze video is onderdeel van de serie “Salland Smaakt naar Meer”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen:

www.sallandsmaaktnaarmeer.nl

Meer verhalen uit Salland