Salland smaakt naar meer
Nieske's Erf
- Leestijd 3 minuten
- 956 x bekeken
In de serie "Salland Smaakt naar Meer" duiken we in de verhalen van streekproducten en het Sallandse Landschap. We zien waar het product vandaan komt en horen van een erfgoedspecialist hoe het Sallandse landschap zich, door de wisselwerking van mens en natuur, heeft ontwikkeld tot een gevarieerd landschap. In deze aflevering het verhaal van biologische varkenshouderij Nieske´s Erf in Heino.
“Onze veertig zeugen hebben allemaal een eigen bungalow…”, vertelt boerin Nieske Neimeijer bijna terloops. Een bungalow is niet het eerste wat in mensen opkomt als ze een onderkomen voor varkens moeten opnoemen. Toch leven de zeugen van Nieske’s Erf in Heino sinds 2023 met hun biggen in heuse bungalows. “Daar vinden ze warmte en bescherming. Ook kunnen ze vanuit hun bungalows vrij naar buiten lopen.
Uniek in Nederland
Nieske’s Erf is de enige biologische varkenshouderij in Nederland met zo’n onderkomen. “We hebben idee van de stal in Duitsland gezien en het verder gefinetuned. Zo beschikken we over een sedumdak. Dat ziet er landschappelijk beter uit en geeft de dieren veel koelte. Ook hebben we een mestband die de poep en de plas scheidt, zodat we veel minder ammoniak uitstoten. Maar het mooiste is: we zien het gedrag van de dieren veranderen.” En dat laatste was de reden waarom Nieske en echtgenoot Jeroen voor de nieuwe stal hebben gekozen.
"Wij houden al tijden een paar varkens buiten in de weide met een hut. Dat is in Nederland niet gebruikelijk, maar ik zag gewoon dat het kon en dat de dieren zich goed voelden. Ze leven op een meer natuurlijke manier."
Goed voor het vlees en de omgeving
Ze merkt dat de dieren zich nu anders gedragen dan voorheen. Assertiever en levendiger vooral. En van dat prettiger leven profiteren uiteindelijk ook de consumenten. “De structuur van het vlees is beter, krijgen we vaak te horen. Daar komt nog bij dat wij op ambachtelijke wijze het vlees versnijden. Ook dat komt de smaak weer ten goede. Zo zorgen we samen voor een mooi stukje vlees. Het vlees dat we hier zelf verwerken gaat naar biologische supermarkten, boerderijwinkels en restaurants in de buurt.”
Salland landschap
Wat er vroeger op deze plek te vinden was, kan Erfgoedspecialist Martijn Horst van Landschap Overijssel veel meer over vertellen. Martijn: "We zitten precies hier op de noordelijke dekdekzandrug en dat is wel bijzonder voor Heino en omgeving. Want zoals je hier ziet zijn het er twee en deze zijn wel 5 a 6km lang en vind je nergens anders in Overijssel, althans niet in deze lengte."
Op de tekeningen is te zien dat aan de zuidkant oude boerderijen zaten en aan de noordkant heidevelden. Deze waren in gemeenschappelijk gebruik bij de grote boerderijen en werd gebruikt voor de schapen. Dus oorspronkelijk liepen hier de schapen rond. "Het is mooi om te zien hoe het ontstaan is. Eigenlijk gaan we weer terug naar vroeger, de kringloop wordt weer gesloten", aldus Jeroen.
Boerderijeducatie
Nieske's Erf heeft ook een maatschappelijke functie waarbij ze zich specifiek richten op kinderen. Er komen regelmatig groepen en scholen langs voor boerderijeducatie en om kennis te maken met de varkenshouderij.
Het is mooi om te zien hoe erfgoed en huidige ondernemers elkaar dingen kunnen leren. Bekijk hieronder de aflevering:
Deze video is onderdeel van de serie “Salland Smaakt naar Meer”. Bekijk via onderstaande linkjes alle afleveringen:
- Bekijk nu ook de aflevering van Aspergeboerderij De Boerkamp
- Bekijk nu ook de aflevering van Herberg de Pas