Recepten

Gevuld boeren pannekukie

  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 39 x bekeken

Een flensje is een flinterdun pannenkoekje. Flensjes worden vaak gevuld met zoetigheden. In dit recept vind je een hartige variant met als hoofdbestanddeel gehakt van de Lakenvelder koe en veel groenten en kaas.

"In Salland hoalt ze van een kot gebed en een lange metwos: In Salland houdt men van een kort gebed en een groot stuk worst"

Ingrediënten

Ingrediënten flensje

  • 200 ml melk
  • 80 gram molenbloem
  • 1 ei
  • 1 eetlepel appelstroop
  • zout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 30 gram boerenroomboter

Ingrediënten vulling

  • 50 gram groene courgette
  • 50 gram gele courgette
  • 50 gram wortel
  • 50 gram grotchampignons
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 gram rundergehakt (indien mogelijk van Lakenvelder)
  • 1 ei
  • 1 snee oud brood (zonder korst)
  • 1 eetlepel gehakte groene kruiden (peterselie/bladselderij/salie)
  • 20 ml room
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • peper en zout
  • 100 gram vette boerenkaas

Bereidingswijze

Bereiding flensje

  1. Doe de gezeefde bloem in een beslagkom, voeg de melk toe en roer het glad.
  2. Voeg het ei, de stroop en het zout toe en meng het goed door
  3. Voeg als laatste de olie toe
  4. Verwarm een koekenpan met boter
  5. Giet een dun laagje beslag in de pan en bak het aan beide kanten, maar zo dat ze niet kleuren.

Bereiding vulling

  1. Snijd courgettes, wortel en champignons in blokjes.
  2. bak de groenten aan in de olie en laat het afkoelen.
  3. Doe het gehakt, ei, room, brood, groene kruiden, kerrie, peper en zout in een kom en meng het door elkaar.
  4. Roer de afgekoelde groenten door het gehakt.
  5. Verdeel het gehakt met groenten over de flensjes en rol het strak op.
  6. Leg de gevulde flensjes met de naad naar de bodem in een ingevette ovenschaal.
  7. Verwarm de oven voor op 170 °C en bak de flensjes 20 minuten.
  8. Strooi de kaas over de gevulde flensjes en bak ze nog 10 minuten.
  9. Snijd de flensjes schuin doormidden en leg het op voorverwarmde borden.

(Recept: Ben Ellenbroek - Sallands Kookboek)

Koop hier het Sallands Kookboek

Lekkere tip

Haal je ingrediënten bij lokale Sallandse ondernemers! Gebruik melk en eieren van Boerderijwinkel Kieftenbeld , meel van - Maalderij Bakkerij Brasserie 'De Bökkers Mölle', rundergehakt van Boer ‘n Buffel of als je geluk hebt lakenvelders vlees bij De Pothaar en boerenkaas van Zunakaas. Door lokaal te kopen ondersteun je niet alleen de streek, maar maak je jouw gerecht nóg authentieker.

Tip: De boerenflensjes zijn heerlijk als lunchgerecht of in stukjes gesneden bij de borrel.

Meer verhalen uit Salland