Route-tips

Fietsroute via de Hel naar de Hemel

  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 2198 x bekeken

Een mooie fietsroute van 29km over het platteland tussen Okkenbroek – Bathmen en de Holterberg. Langs de rand van de Sallandse Heuvelrug en landgoederen ’t Hemeltje en Oostermaet. Start en Finish is bij Café NooitGedacht Okkenbroek.

Kinderroute

Voor kinderen is er een kortere route van 17 kilometer. Let op: je passeert dan niet de kinderboerderij. Wanneer je de Kinderroute wilt fietsen ga dan na het motormuseum, vlak voor de vlessendijk, rechtsaf de Reuskenweg in, die gaat over in de Okkenbroekseweg. Ga op het kruispunt rechtsaf de Pasmansweg op, ga rechtdoor bij het kruispunt met de Schapendijk en rechtsaf de Dijkerhoekseweg. In Dijkerhoek kan je de knooppunten en de route weer vervolgen.

De hele fietsroute

We beginnen in Okkenbroek en rijden in oostelijke richting het dorp uit. via het dorpje Nieuw-Heeten, komen we nu in het gebied Helhuizen, gelegen aan de voet van de Sallandse Heuvelrug. De naam Hel zou dan ook kunnen komen van het woord Helling. Huizen aan of op de Helling. Dat verklaart alleen nog niet de andere fascinerende namen in dit gebied: de boerderijen Groot Vagevuur en Klein Vagevuur bij de Vagevuursweg. Het Vagevuur was een heel oude boerderij in dit gebied die al in 1583 wordt vermeld. Misschien was het ook een erg onherbergzaam gebied, aangezien het gebied ook wel De Achterhoek werd genoemd.

Download hier de route

Grappig in dit gebied is ook de grens tussen de gemeenten Hellendoorn en Holten. Zo wordt de boerderij Vagevuur door de gemeentegrens in tweeën gedeeld, is er een Helhuizenweg en Helhuizerweg, zijn er prachtige grensbordjes van de gemeente Hellendoorn en is er een grensbank. Welaan. Aangezien het Vagevuur de tussentoestand is waarin de zielen bestaan totdat ze de hemel kunnen binnengaan, zullen we verder op pad moeten gaan om de hemel te bereiken.

Op de fiets maar weer. Nadat we de Helhuizenweg hebben verlaten en via de Haarlerweg langs de rand van de Sallandse Heuvelrug rijden, passeren we de schuilhut uit de tweede wereldoorlog en Stevens Monument, ter nagedachtenis aan een razzia in oktober 1944.

We rijden verder, waar we in westelijke richting afbuigen. In het bos passeren we het standbeeld van Cato met haar kat, een oud bewoonster van het gebied die veel voor het buurtschap Espeloo heeft betekend.

Niet veel later passeren we kinderboerderij Dondertman. Deze kinderboerderij heeft een flinke collectie dieren, een speeltuin en horeca.

Molen Dijkerhoek
Molen Dijkerhoek

Nu passeren we de provinciale weg van Holten naar Raalte, het dorpje Dijkerhoek met een mooie molen, de Holterweg en het spoor, voor we aankomen bij het Hemeltje. Dan wel niet het eindpunt maar wel het hoogtepunt van onze fietstocht (Okkenbroek buiten beschouwing latend). Tot Napoleon besloot de Holterweg aan te leggen, de provinciale weg ten noorden van het Hemeltje die later weer werd vervangen door snelweg A1, was de Oude Postweg de doorgaande route tussen Deventer, Duitsland en verder.

In eerste instantie was het Hemeltje een boerderij die aan de zuidkant van het gebied was gelegen (op de Hiemeltjesbelt). In 1625 werd deze het eerst genoemd. Later werd de boerderij een herberg langs de Oude Postweg. Van een landgoed is dan nog geen sprake. Dat komt later als notabelen uit Deventer zich vestigen op ’t Hemeltje. Ze gaan aan de slag om het landgoed uit te breiden. Rond 1784 wordt een nieuw huis ’t Hemeltje gebouwd. Het landhuis zoals we dat nu nog kennen.

Bij steeds verdere uitbreiding van het Landgoed krijgen de notabelen – op dat moment de burgemeester van Deventer - het aan de stok met de Marke van Bathmen. Uiteindelijk gaan de boeren uit de omgeving zelfs op pad om de boel te vernielen, “slooten en wallen te ruineren en in te werpen, waschende eiken, beuken, dennen en ander plantsoen uit de grond te halen, de vijver te vernielen, en wat dies meer is”. Het is niet de laatste opstand in het gebied. Rond 2012 komen de omwonende opnieuw in opstand. Ditmaal tegen het vestigen van een natuurbegraafplaats in het gebied. Een plan dat uiteindelijk wordt afgeblazen

Meer verhalen uit Salland