Ontdek onze Slingers

Wil je op ontdekkingstocht gaan met de fiets door Salland en de verhalen te weten komen achter de Sallandse landgoederen, boerderijen of de sagen en legenden? Fiets dan de Slinger van Salland. De Slinger van Salland zijn fietsroutes die door Salland slingeren waarbij je meer te weten komt over de geschiedenis en het landschap van Salland.

Fiets de slingers van Salland en

Ontdek Salland

Fiets door Salland

Ontdek alle slingers

Meer lezen over de Slingers

Voel je thuis in Salland

Ontdek de slingers

Inspirerende achtergrondverhalen

Slinger van Heino en de

Heks van Lettele

In Salland zijn veel sagen en legenden. Deze route is geïnspireerd op de legende van de Heks van Lettele, een verhaal uit 1493, verbonden met het stenen kruis op de Eikelhof. Volg de knooppunten en kom meer te weten over de legende van de Heks van Lettele. De route gaat over verharde fietspaden en wegen in het coulisselandschap van de Sallandse gemeenten Deventer en Olst-Wijhe. Geniet onderweg van de afwisselende natuur, Hanzestad Deventer, de boerderijen en havezaten. Maar pas wel op, want het schijnt dat de geest van de heks nog steeds ronddwaalt rondom Lettele.

Verhaal van landschap en landgoederen

Wanneer je door Salland fietst zie je ontzettend veel landgoederen met landhuizen, kastelen en prachtige tuinen. Bijna nergens in Nederland zie je zoveel landgoederen zo dicht bij elkaar. Wat ook opvalt zijn de oude boerderijen en de kenmerkende luiken in diversie kleuren. Die historische kleuren zijn vaak een verwijzing naar het familiewapen van de adellijke familie die kasteel, spieker of havezate bewoonde, of nog altijd bewoont. Wanneer je de Slinger van Heino fietst dan maak je kennis met de verhalen achter deze landgoederen en luiken. Geniet onderweg van schitterende landouwen, uitgestrekte bossen van akkermaalshout, statig opgaande lanen en lommerrijke berceaus, waartussen weide en akkers, vijvers en grachten liggen.

In samenwerking met: