Salland smaakt naar meer
Salland Smaakt naar Meer: IESSEL Cider
- Leestijd 4 minuten
- 2113 x bekeken
In de serie "Salland Smaakt naar Meer" duiken we in de verhalen van streekproducten en het Sallandse Landschap. We zien waar het product vandaan komt en horen van een erfgoedspecialist hoe het Sallandse landschap zich, door de wisselwerking van mens en natuur, heeft ontwikkeld tot een gevarieerd landschap. In deze aflevering het verhaal van het steeds populairdere drankje IESSEL Cider.

“Rondom de IJssel is de grond heel vruchtbaar. Van oudsher was dit een fruitteeltgebied vol hoogstamboomgaarden. Veel boeren combineerden melkvee met fruitteelt. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het accent op veeteelt te liggen. Hooguit 10 procent van de oude boomgaarden bleef bewaard”, vertelt Marin van Sprang over de landschappelijke geschiedenis van de IJsselstreek en tegelijkertijd over het ontstaan van IESSEL Cider dat hij samen met Rob le Rutte startte.
Duurzame bestemming
Ze vinden het belangrijk dat de oude appeltraditie behouden blijft. En dat lukt niet alleen door de veelal particuliere fruittelers te ondersteunen.
“Je moet ook een duurzame bestemming voor al het fruit hebben. Dat was het startpunt van ons bedrijf: we gingen nadenken over wat je met appels en peren kunt doen. Zo ontstond het idee van appelcider. In andere landen is dat een populaire drank en ook in Nederland is het in opkomst.”

De smaak van Salland
Zo sloegen ze in 2017 aan het experimenteren. Met resultaat. Zeven jaar later hebben ze nationale en internationale onderscheidingen ontvangen voor hun product. De smaak van de IJsselstreek en Salland slaat aan. “Bij cider gaat het om de balans tussen suikers, zuren en bitters. In klassieke appelciderlanden zoals Frankrijk en Engeland ligt het accent in het drankje wat meer op bitters en tannines, Nederlandse ciders en ook de onze zijn vaak droog. We gebruiken veel verschillende soorten rassen appels en peren. Hoe meer soorten, hoe rijker de smaak. En in Nederland zijn zeker zes- tot zevenhonderd verschillende rassen. Verder voegen wij, in tegenstelling tot de merken die je in de supermarkt koopt, niets toe. Onze appelcider is 100 procent sap. En dat proef je.”

Uit eigen boomgaard
Het fruit komt voor een klein deel uit de eigen boomgaard. Vooral bewoners uit de regio brengen verder de oogst uit hun eigen tuin of boomgaard naar IESSEL Cider. “Daarvoor hebben we een soort ruildeal bedacht: wie appels aanlevert, krijgt een tegoed om later onze producten aan te schaffen”, vertelt Marin. Na het persen duurt het ongeveer een jaar voordat de cider klaar is. Na één of twee jaar rijpen komt de smaak vervolgens tot volle wasdom.

Sallands landschap
Martijn Horst van Landschap Overijssel weet hier de achtergrond verhalen bij te vertellen. Je ziet van vroeger uit al dat er overal langs de dijk boomgaarden verschijnen. Het is levend cultureel erfgoed wat we op deze manier proberen te bewaren. Het mooie is om te zien hoeveel boomgaarden er vroeger zijn geweest en dat we dat nu eigenlijk bijna niet meer terugzien. Vroeger waren er honderden en nu is het toch vrij schaars. Heel veel wordt laagstamfruit, allemaal dezelfde soort in rijtjes bij elkaar, dan kan je goed en snel plukken.
Naar een unieke plek
De ciders van IESSEL Cider hebben ondertussen gezelschap gekregen van een appel- en een perenport en een azijn. Ook wacht een prachtige volgende stap. Volgend jaar verhuist de productie naar een oud stoomgemaal bij Terwolde. Een jaar later opent IESSEL Cider daar ook een proeflokaal. “Een prachtige plek pal aan de IJssel met een boomgaard ernaast. En je kijkt uit op het landschap dat onze cider zo’n unieke smaak geeft.”
Het is mooi om te zien hoe erfgoed en huidige ondernemers elkaar dingen kunnen leren. Bekijk hieronder de aflevering:
Deze video is onderdeel van de serie “Salland Smaakt naar Meer”. Bekijk hier de overige afleveringen in deze video-serie.
