Sallandse Landbier Brouwerij

Sallandse Landbier Brouwerij is een trotse brouwerij met een uitgesproken missie: streekbieren maken met historie, passie en kwaliteit in elke druppel. Sallands Landbier is meer dan alleen een biermerk: het is een verhaal van regionale identiteit, groei door ambacht en samenwerking.
Van Zuid‑Duitsland naar Salland
Het avontuur begon al in 1998 toen Ruud van de Gevel en Johan Nijhof de ambitie hadden een authentiek ambachtelijk biermerk te starten. Na anderhalf jaar voorbereiding en brouwen in Zuid‑Duitsland volgens het Reinheitsgebot – zonder toevoegingen en met een eigen gistcultuur – kwam hun eerste bier op de markt. Pas vanaf 2008 werd het bier in Duitsland gebrouwen, en vanaf 2010 verhuisd naar Raalte, in een historisch pand genaamd “De Leeren Lampe” met ruimte voor brouwen én rondleidingen.
Groei en verhuizing
In Raalte groeide de brouwerij gestaag. Enerzijds produceerden ze hun eigen Sallands Landbier, anderzijds namen ze als loonbrouwer opdrachten aan voor kleinere labels met eigen recepturen. Zo’n honderd verschillende bieren inmiddels. De beperkte ruimte in Raalte maakte in 2017 een verhuizing noodzakelijk. Het nieuwe onderkomen: een voormalige kalverenslachterij net buiten Albergen, met gladde vloeren, aparte ruimten voor vergisting, opslag en een proeflokaal voor bezoekers.
Handwerk en streekgevoel
Ook na de verhuizing bleef de kern van hun filosofie onveranderd: geen massaproductie, maar handwerk. Elk bier ontstaat met pure ingrediënten – graan, hop, gist en water – en volgens ambachtelijke methoden. De kernwaarden: historie, genieten, kwaliteit & smaak, blijken niet zomaar slogans maar de leidraad.
Het assortiment
Sallands Landbier biedt een rijk gamma aan streek- en speciaalbieren: van de frisse Pilsener en fruitige Blonde Johannes tot de troebele Witte Franciscus / Weizen met tonen van banaan en kruidnagel, de volle Donkere Henricus, de krachtige amberkleurige Lebuïnus Tripel en de geurige, dubbel gehopte India Pale Ale. In de wintermaanden op de kaart: de stoere Rudolphus Winterbier en de stevige Tsaar van Salland Russian Imperial Stout. Daarnaast zijn er seizoensbieren zoals de frisse Lentebok, het bijzondere Asparagus (aspergebier, bekroond in 2020) en unieke rookbieren zoals Robertus Rauch.
Rondleidingen en proeverijen
Voor wie het brouwproces met eigen ogen wil zien, worden rondleidingen aangeboden in het proeflokaal. Bezoekers ontdekken waar graan, hop, gist en water samensmelten tot ambachtelijk bier én sluiten af met proeverij van vier bieren, eventueel gecombineerd met regionale hapjes. De ervaring duurt circa 1,5 uur, inclusief proeverij; kosten zijn € 11 per persoon, met extra kaas en worst optioneel. Groepen zijn welkom vanaf 10 personen.
Openingstijden
| maandag | gesloten |
|---|---|
| dinsdag | gesloten |
| woensdag | 14:00 - 17:00 |
| donderdag | gesloten |
| vrijdag | gesloten |
| zaterdag | 14:00 - 17:00 |
| zondag | gesloten |
De rondleiding en proeverij duurt bij elkaar ongeveer 1,5 uur. Je kunt langskomen in de brouwerij op woensdag en zaterdag en in de schoolvakanties ook op donderdag tussen 14.00 en 17.00 uur. De rondleidingen starten om 14:30 uur.
Contactinformatie

Sallandse Landbier Brouwerij
Ootmarsumseweg 95
7665 RW Albergen