Kunstwandeling Eilandje 2022

verrassende kunst op het Vogeleiland

16 mei - 4 sep 2022

Vanaf maandag 16 mei kunt u genieten van de nieuwe editie van kunstwandeling Eilandje op het Deventer Vogeleiland.

De route gaat langs nieuwe, speciaal voor het Vogeleiland gemaakte kunstwerken. De kunstenaars komen uit Oost-Nederland. Het zijn Floor Coolsma en Teodora Ionescu (Deventer), Bart Nijhof (Arnhem), Stephanie Nypels (Enschede) en Chantal de Wolde (Zwolle). Tentoonstellingsmaker Eva Kleeman en beeldend kunstenaar Loes ten Anscher hebben de kunstwandeling ontwikkeld voor de Stichting Vogeleiland Deventer. De kunstwandeling is gratis en ook geschikt voor kinderen.

“De kunstenaars hebben zich laten inspireren door het eeuwenoude eiland”, vertelt kunsthistorica Eva Kleeman, één van de samenstellers. “Als je over het Vogeleiland loopt, kom je kunstwerken tegen in een boom, op het water, en onder de brug. Het thema is dit keer Transformatie, geïnspireerd door de gedaantewisseling die het eiland recent heeft ondergaan.” Het Vogeleiland, dat in 1888 door landschapsarchitect Leonard Springer werd ontworpen, werd in de afgelopen jaren in oude luister hersteld. Van een afgelegen en overwoekerde plek werd het weer een aantrekkelijk wandelpark voor Deventer.

mysterieus

“Ik heb speciaal voor de kunstroute een kartonnen botaniseertrommel ontworpen, die mensen zelf in elkaar kunnen zetten” vult kunstenaar Loes ten Anscher aan. Ten Anscher maakte op lichtgevoelig papier een compositie van ‘eilandvondsten’: bladeren, veertjes, insecten en door mensen achtergelaten voorwerpen. Door het geheel met UV-licht te beschijnen, creëerde zij een cyanotypie-fotoafdruk in wit en blauwtinten. “In de trommel hebben alle vijf de kunstenaars een mysterieus voorwerp gedaan. Ze hebben leuke opdrachten gemaakt die te maken hebben met hun kunstwerk. Daarnaast is in de trommel een begeleidend essay over de kunstenaars en hun kunstwerken te vinden.”

vogelmuntjes

Eilandje is geschikt voor alle leeftijden. Vanwege het soms steile terrein is de route minder geschikt voor mensen die slecht ter been zijn. De route is te lopen door vogelmuntjes te volgen. In de botaniseertrommel vindt u een routekaart.

Kunstwandeling Eilandje: van 16 mei t/m 4 september op het Deventer Vogeleiland, Stationsstraat 2. De bijbehorende botaniseertrommel is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur tegen betaling van € 4,95 op te halen bij de kiosk van Parkcafé Mees of bij de VVV, Brink 89.

Eilandje 2022 is een project in opdracht van en ondersteund door de Stichting Vogeleiland. Met dank aan de Gemeente Deventer, het Jeannette Hollaar Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel, de Stichting Erven Witteveen, het Fonds voor Cultuurparticipatie, de Stichting Wesselings-van Breemen en de Stichting Rudolf H. Schmidtfonds. De botaniseertrommel is ontwikkeld in samenwerking met Smurfit Kappa Zedek.

Wanneer

16 mei - 4 sep 2022
  • dagelijks: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

De bijbehorende botaniseertrommel is dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur tegen betaling van € 4,95 op te halen bij de kiosk van Parkcafé Mees of bij de VVV, Brink 89.

Contactinformatie

Deventer Vogeleiland
Stationsstraat 2
Deventer