SPROOK

Rouwe verhalen in rap-vorm met zelfgemaakte miniatuurlandschappen in een theatervoorstelling

01 - 3 sep 2022

SPROOK is het pseudoniem van Martijn Holtslag waarmee hij zijn geschreven sprookjes in spoken word/rapvorm tot leven brengt. Duistere sprookjes aangevuld met exotische instrumenten, absurdistische poppen en zelfgemaakte miniatuurlandschappen. Sprookjes over jaloezie en succes met een onverwachtse donkere twist. Sprookjes over machtslustige bosgeesten, zeerovers en tijdreizende ridders. Eén ding is zeker: absoluut geen sprookjes voor het slapengaan.

In samenwerking met Metropool, het Wilminktheater en Provincie Overijssel heeft Martijn uit Deventer de afgelopen twee jaar gewerkt aan zijn theatershow SPROOK. De zelfgeschreven multi-sylabisch rijmende verhalen nemen je mee naar andere werelden en zijn geïnspireerd op hedendaagse en vroegere gebeurtenissen zoals de Griekse mythen, de veldtochten v an Ceasar en de minder bekende Thomas Cochrane. ‘Ik houd van verhalen waarin alles helemaal naar de klote gaat’ aldus Martijn.

De voorstelling die Martijn op 1, 2 en 3 september als try-out speelt in het zaaltje van het voormalige Theater Bouwkunde, is tot stand gekomen na een intensief traject. Hierin leerde hij zijn verhalen optimaliseren door Heleen Bosma en Henk Loorbach, heeft hij meegekeken in de wereld van theater & film en hulp gekregen van poppenmaker Jochen Lange en propmaker Rolf Te Booij. Ook kreeg hij les van Theo Terra, Duda Paiva en Pim Muda, en heeft hij onder begeleiding van regisseur Jeroen Kriek de kneepjes van het theatervak meegekregen.

Martijn begon tien jaar geleden als poetryslammer en ‘protestrapper’ en toerde hiermee mee met het Nederlands Blazers Ensemble in voorstellingen met o.a. Ilja Pfeijffer, Frank Starink en Simon Vinkenoog, waarbij Paradiso, Muziekgebouw aan ’t IJ en het Concertgebouw zijn aangedaan. In 2016 trad Martijn al eens op met SPROOK op het Tuinfeest. ’Maar nu moet ik het helemaal zelf doen, of nouja zelf, ik heb m'n karakters en decors tot leven gewekt met miniaturen.’ Zijn fascinatie met absurde verhalen, bewegende poppen, miniatuurlandschappen en zijn rap-rijmende tekst komt samen in SPROOK: 'een live gemaakte film van Shakespeare maar dan in deze tijd'.

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
€ 6,25

Contactinformatie

Restaurant Bouwkunde
Klooster 2-4
7411 NH Deventer