Broederenkerk

Imposante kerk te bezoeken

1 januari - 24 dec 2023

De Broederenkerk, ook wel de r.k. Sint Lebuïnuskerk, is een kerk in Deventer, gebouwd tussen 1335 en 1338 in opdracht van Eleonora van Engeland, destijds hertogin van Gelre. Het interieur, met reliekschrijn van Lebuïnus en diverse imposante heiligenbeelden, is op zaterdagen te bewonderen.

De Broederenkerk vind je midden in het kloppende hart van Deventer. Deze kerk heeft een lange en rijke geschiedenis. Het vindt zijn oorsprong in circa 1300, toen hier een klooster werd gevestigd, waarbij vanaf rond 1335 een kerk gebouwd werd.

Voordat de kerk werd gebouwd, was op die plaats rond 1300 al een klooster gesticht door de minderbroeders franciscanen. De naam van de kerk is afgeleid van deze broeders.

In de parochie wordt traditioneel Lebuïnus vereerd. In 1854, toen de parochie werd opgericht, kreeg ze de relieken van Lebuïnus in bezit. Door een edelsmid is een nieuwe reliekschrijn gemaakt waarin volgens de overlevering beenderen ingesloten zijn van Lebuïnus.

De Broederenkerk is nog in gebruik bij de Lebuïnusparochie voor Deventer en omstreken. De formele naam voor de Broederenkerk is de rooms-katholieke Sint-Lebuïnuskerk, die naam wordt echter nauwelijks gebruikt.

Wie maar even een blik werpt op de Broederenkerk zal opmerken hoe bijzonder dit gebouw is in de Deventer binnenstad, zowel van buiten als van binnen.

Wanneer

1 jan - 24 dec 2023
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

Broederenkerk
Broederenstraat 18
7411LB Deventer