“Iceland – Reduced Landscapes” zwart-wit fotografie door Jürgen Wieser

Zondag 5 februari t/m zondag 5 maart 2023 - Bergkerk Deventer

5 februari - 5 mrt 2023

IJsland – land van vuur, stoom en ijs, steen en mossen, kegelvormige bergen en zwarte woestijnen, doorsneden door een filigraan van kristalheldere rivieren. De oerlandschappen zijn volledig anders dan in de rest van Europa. Zelfs vandaag, terwijl IJsland toegankelijker is geworden voor reizigers, zien slechts weinig mensen het binnenland en in de winter zijn de hooglanden kaal en verlaten.

De fototentoonstelling 'IJsland - Gereduceerde Landschappen' in de Bergkerk in Deventer toont landschapsfotografie van Jürgen Wieser van het wilde binnenland van IJsland. Het is onderverdeeld in drie secties. BergenI en woestijnen zijn het hoofdonderwerp van de eerste, met een focus op het noorderlicht, dat hun contouren vormt tot een bijna onwerkelijk landschap. In het tweede deel wordt de kijker dicht bij de oppervlaktestructuren van ijs, as en vulkanisch gesteente gebracht, waardoor het landschap wordt teruggebracht tot zijn basiselementen. De foto's in het derde deel zijn voornamelijk gefotografeerd in winterse omstandigheden. Op het eerste gezicht lijken deze foto's zelfs niet op foto's, ze zijn de laatste reductie van de IJslandse winter in zijn eenvoudigste vormen. De pure en sobere sfeer van de Bergkerk is bijzonder geschikt voor een dergelijke tentoonstelling van fotografie, ook wel shadowgraphy genoemd.

Vanaf het begin van zijn loopbaan als fotograaf in de jaren tachtig trok Jürgen Wieser door de bossen en bergketens van zijn woonplaats in Hessen in het midden van Duitsland, waar winterlandschappen zijn favoriete fotografische object werden. Speciale lichtomstandigheden bij onaangenaam weer trok hem het meest aan en de bijzondere sfeer, contrasten en grijstinten van zwart en wit fotografie ondersteunden deze voorkeuren perfect. In 1987 bezocht hij IJsland voor het eerst en was meteen gefascineerd. Al reisde hij ook veel naar andere landen, in de loop der jaren keerde hij steeds weer terug naar IJsland. De hooglanden in hun verschillende, extreme weers- en lichtomstandigheden werden een onuitputtelijke inspiratiebron, en hetzelfde goldt voor de geometrische vormen en structuren die hij in dat pure landschap aantrof. Terugkijkend op zijn ontwikkeling als fotograaf, veranderde zijn kijk op landschappen met de tijd. Beginnend met majestueuze landschappen in klassieke zin, toont zijn fotografie tegenwoordig een neiging om het landschap te reduceren tot zijn minimalistische essentie. Voor traditionele landschapsfotografie zijn tonaliteit en details essentieel en dus werd daarbij veelvuldig gebruik gemaakt van grootformaat analoge camera's. De recentere foto's zijn veelal digitaal. De foto's worden afgedrukt op hoogwaardig fine art papier met behulp van Ultrachrome K3 inkten.

Voor meer informatie over Jürgen Wieser zie shadowgraphy.de

De feestelijke opening van deze tentoonstelling zal plaatsvinden op zondag 5 februari vanaf 14.00 uur. U wordt van harte uitgenodigd om hierbij te zijn! Tijdens de opening zal er een pianorecital, geïnspireerd op de minimalistische en verstilde fotografie van Jürgen Wieser, worden uitgevoerd door Bastiaan Brink met werken van Arvo Pärt, Simeon ten Holt, Douwe IJsenga, Bastiaan Brink, Claude Debussy, Maurice Ravel, Erik Satie, Ludwig van Beethoven en Johann Sebastian Bach.

Wanneer

5 feb - 5 mrt 2023
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Contactinformatie

De Bergkerk
Bergkerkplein 1
7411EN Deventer