Lynne Leegte Fantastic Voyage

30 januari - 11 jun 2023

Dit voorjaar toont Museum MORE | Kasteel Ruurlo zo’n 50 werken uit het poëtische oeuvre van kunstenaar Lynne Leegte. Onder de titel Fantastic Voyage zullen haar sculpturen en foto’s in zeven kamers en het trappenhuis te bezichtigen zijn. Te zien t/m 11 juni 2023.

Al bij het eerste bezoek aan het kasteel werd Leegte (1965, Luton, GB) geïntrigeerd door de verschillende ruimtes. Voor haar ademen ze geschiedenis en nodigen de kamers met de rijk gedecoreerde wanden, plafonds en vloeren uit tot interventies. Ze heeft specifiek werk uitgezocht passend bij de betreffende kamer en er zijn nieuwe sculpturen speciaal voor sommige plaatsen gemaakt.

Delicaat en doorschijnend

Leegte werkt veel met het lichtgevoelige albast. Door het samenspel met het licht, krijgt deze steensoort een delicate, haast doorschijnende kwaliteit. Een losse kledingkraag met bloemversieringen, een verloren handschoen of een achteloos neergeworpen tafelservet. De voorwerpen ogen levensecht, op ware grootte nagemaakt, maar tegelijkertijd zijn ze vervreemdend vanwege het materiaal waarin ze zijn uitgevoerd. Een soort sprookjesachtige, versteende overblijfselen uit een andere tijd. Zorgvuldig verspreid in de kasteelzalen lijken Leegtes kunstwerken samen een mysterieus verhaal over menselijke sporen te vertellen.

Meanderende vertelling

Naast albasten sculpturen, zijn ook foto’s te zien. Zo meandert Leegtes vertelling door het kasteel. Ze fotografeert een kalk-witte fauteuil tegen de achtergrond van een poederblanke klimop. Op de stoelzitting is een opengeslagen boek achtergelaten. Op een volgende foto staat een tafel vol met glanzend glazen servies terwijl dunne struiktakken het tafereel lijken te begroeien. Alsof een gezelschap plotseling de tafel verlaten heeft en 100 jaar slaap is ingetreden.

Kasteel Ruurlo lijkt de ideale setting voor deze persoonlijke maar tegelijk universele beelden van alledaagse onderwerpen.

ATELIERBEZOEK IN OOSTZAAN

Op een verlaten tafel na het avondmaal doet het landschap van kreukels, plooien en smetten een gooi naar een woord dat pronter dan een gesteven boord met één haal de frommels weer totaal verfraait: verfomfaaid

stilleven van servetten, lilliputterlijkwades, damasten kazuifels van dwergmonniken, ongepland arrangement dat door de kunstenaar met beitel, brok albast en gulden geduld als bruikbaar beeld gezien is, en erkend.

Wanneer

30 jan - 11 jun 2023
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
gratis
Entreeprijs Volwassenen
€ 14,50
Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)
€ 8,50
CJP prijs
€ 5,50

Contactinformatie

Kasteel Ruurlo MORE
Vordenseweg 2
7261LZ Ruurlo