Tegenlicht Avond Meetup Deventer | ‘de kracht van Afrika’

2 mrt 2023

‘Europa is oud en moe’, zegt Mbembe. ‘De wereld van morgen kan niet zonder Afrika. Op lange termijn zal het lot van onze planeet bepaald worden op het Afrikaanse continent – hoe onwaarschijnlijk dat nu ook klinkt.’

Over ongeveer vijftig jaar heeft Afrika niet alleen de grootste groep jonge consumenten, maar ook de grootste arbeidsmarkt in handen. Er ligt in Afrika niet alleen een enorme economische groeimarkt, het continent heeft ook de beste kaarten voor het ontwikkelen van een grootschalige groene energiesector. In de Sahara ligt nu al het grootste zonnepanelenpark van Afrika, in Kenia ligt het grootste windpark en het Congobekken heeft een enorme capaciteit op het gebied van waterkracht. ‘Afrika heeft de potentie om in de toekomst de Green Energy Super Power van de wereld te worden', constateert Amos Wemanya.

‘Europa zou daar niet bang voor moeten zijn’, zegt ondernemer Jadesimi. ‘Het zou daar juist op in moeten springen, want de kansen liggen hier. Mensen in het Westen realiseren zich niet wat de vergrijzing in Europa betekent voor de pensioenen. Daarvoor is Europa straks afhankelijk van jonge Afrikanen, dan wil je dat dit continent economisch zo succesvol mogelijk wordt, omdat het de economische motor wordt die de wereld voortstuwt.’ De hoogste tijd dus voor een andere kijk op het Afrikaanse continent en de koloniale grenzen tussen zijn 54 landen. Want stel dat Afrika in de toekomst geen interne grenzen meer kent en zich zou opstellen als een groot machtsblok, hoe zou dat eruitzien?

Nieuwsgierig geworden? Kom dan naar Tegenlicht meet up Deventer

Deze Meetup wordt vooraf gegaan door een filosofiecafé Deventer op donderdagavond 23 februari. Naar aanleiding van de visie van politiek filosoof Achille Mbembe filosoferen we over grenzen als erfenis uit de koloniale tijd en mogelijk achterhaalde beperking van de mens in zijn mogelijkheden. Zie de agenda van www.filosoferenindeventer.nl voor meer informatie.

Tegenlicht Meetup Deventer wil bijdragen aan kritisch denken en constructief samenleven. Meetup-bijeenkomsten worden georganiseerd naar aanleiding van uitzendingen van VPRO Tegenlicht. In tegenstelling tot vele andere meetups werken wij niet met externe sprekers, maar met betrokken geïnteresseerden en (ervarings)deskundige in het aanwezige publiek. Daardoor is er maximale ruimte voor uitwisseling van gedachten en het ontmoeten van andere geïnteresseerden. We starten om 19.30 met het bekijken van de volledige documentaire. Om 20.30 uur start de discussie. Wil je alleen aansluiten bij de discussie, ook dan ben je van harte welkom. Reserveer ook dan je plek met een Eventbriteticket. In de discussie gaan we met de aanwezigen onderzoeken wat dit

Wanneer

-

Prijzen

Kosten: donatie via Eventbriteticket

Contactinformatie

De Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411PK Deventer