Eerste Hanzeconcert in Lebuinuskerk

De klinkende Hanze

7 mei 2023

De Stichting Lebuinusconcerten heeft speciaal voor de Hanze-herdenking een concertserie samengesteld. Vanuit Deventer worden verschillende handelsroutes gevolgd, waarbij muziek uit de Hanzesteden langs die routes klinkt.

Zondag 7 mei is het eerste concert in deze serie, de route vertrekt vanuit Deventer richting de Baltische Staten. Het Nijmeegs Kamerkoor Audite Nova o.l.v. Hebe de Champeaux voert dit concert uit. Op het programma staan werken van onder meer James MacMillan, Pēteris Vasks en Veljo Tormis. Het concert op zondag 7 mei begint om 15:30 uur in de Lebuinuskerk in Deventer. De toegang bedraag € 15,-. Voor bezoekers tot en met 25 jaar geldt een toegangsprijs van € 10,-. Kaarten zijn te koop via www.lebuinuskerk.nl of aan de kassa.

In dit programma voert Kamerkoor Audite Nova een combinatie uit van stukken uit twee programma’s: de concertreeks ‘Tijdens de Stilte’ uit juni 2022 en het nieuwe programma ‘Licht’, dat gepland staat voor eind september van dit jaar. De kern van het programma wordt gevorm door een aantal stukken uit de Baltische Staten en omliggende Scandinavische landen.

Indrukwekkende Shamaan-trommel
Een aantal van deze stukken brengt het koor in direct verband met de huidige, benarde situatie in de wereld. Toonaangevend daarbij is de rauwe en energieke compositie Raua Needmine (Curse upon Iron, Vloek op het IJzer) voor koor en Shamaan-trommel. Het programma is aangevuld met een aantal werken die eveneens onze relatie tot de natuur en tot elkaar ter discussie stellen. To see a world van Sven David Sandström – op een begin 19e eeuwse tekst van William Blake - behandelt op ingetogen manier de tegenstellingen die we als mens creëren: rijkdom tegenover armoede, de elite tegenover de kansarmen, en nodigt het publiek uit om de kwetsbare schoonheid en balans in de natuur weer te herkennen. Sandström schaart zich daarmee naast Tormis wat betreft thematiek, maar in een volkomen contrasterend idioom.

Het koor krijgt assistentie van twee kinderkoren: ‘De Torenvalkjes’ uit de Lebuinuskerk in Deventer en het koor ‘ZingZang’ uit Amsterdam.

Wanneer

Prijzen

Entreeprijs
€ 20,00

Contactinformatie

Lebuinuskerk
Grote Kerkhof 38
7411 KV Deventer