Workshop ‘Bouw je eigen zonnewijzer’

Breinreis Junior

10 mei 2023

Wil jij zonder horloge of smartphone bij de tijd zijn. Volg dan de workshop ‘Zelf je zonnewijzer bouwen’, bij de Sterrenwacht Hellendoorn.

Blijf bij de tijd en bouw je eigen zonnewijzer

Je moet op tijd op school komen, op tijd eten en op tijd naar bed. Geen probleem, je kijkt op je horloge of op de klok om te weten of het al tijd is. Maar hoe deden ze dat vroeger dan, toen er nog geen klokken waren? Toen lazen ze de tijd af van een zonnewijzer, een instrument dat met behulp van de zon de tijd aan kon wijzen. Wil jij ook een eigen zonnewijzer hebben? Kom dan op woensdag 10 mei naar de Sterrenwacht Hellendoorn, waar in samenwerking met ZINiN BreinReis junior twee keer (13.30 en 15.00 uur) de workshop ‘Bouw je eigen zonnewijzer’ wordt gehouden.

De tijd vliegt

Je zult zien, de tijd vliegt voorbij tijdens deze workshop, zo leuk is het om je eigen zonnewijzer te maken. Een zonnewijzer werkt met behulp van de zon om de tijd aan te wijzen, meestal in de vorm van een vlak of schijf waarop de tijd valt af te lezen. De oudste zonnewijzer is ruim 3500 jaar oud en werd ooit in Egypte gevonden. De vrijwilligers van de Sterrenwacht Hellendoorn leren je tijdens de workshop hoe jij zelf je eigen zonnewijzer kunt maken. Gun jezelf de tijd om de onderdelen, die je zelf knipt en plakt goed, in elkaar zetten. Bedenk wel, de tijd gaat snel, maar als er nog gelegenheid is, breng je nog een bezoekje aan de koepel van de sterrenwacht en mag je door de telescopen naar de zon kijken. Mocht de zon niet schijnen, geen probleem, dan is er nog altijd het planetarium, waar je uitleg krijgt over de sterrenhemel. Mis het niet: VOL=VOL!

Wanneer

-
-

Prijzen

Deelnameprijs
€ 2,50

Beperkt aantal plekken. VOL=VOL

Contactinformatie

Sterrenwacht Hellendoorn
Grotestraat 281
7441 GS Nijverdal