Bolwerksmolen | Deventer, Overijssel

Diverse activiteiten

13 mei 2023

Op zaterdag, 13 mei a..s. is het Nationale Molendag. Op onze Bolwerksmolen zijn er van 10 uur tot 17 uur allerlei activiteiten. Echt een uitje voor jong en oud! De hele dag zijn er rondleidingen door de molen, verzorgd door enthousiaste vrijwilligers en ook demonstraties houtzagen. Verder zijn er demonstraties van verschillende houtbewerkers en een gezellig terras met o.a. koffie en pannenkoeken.

Voor de kinderen is er een knutseltafel en de theatergroep "Op Reis " met de interactivieve vooorstelling Post! Deze wordt drie keer gespeeld. Om 11 uur, 13 uur en 15 uur. Leuk voor iedereen! In de middag is er life muziek van een shanty koor. De toegang is gratis.

De Bolwerksmolen is een houtzaagmolen uit 1863. Op de molen wordt regelmatig op een ambachtelijke wijze hout gezaagd. Tijdens de molendag vertellen de vrijwillige molenaars alles over de molen en de werkzaamheden die nodig zijn om van boomstammen mooie planken en balken te zagen.

Dit jaar 2023 bestaat de Bolwerksmolen 160 jaar. Dit jubileum wordt gevierd met diverse activiteiten door het jaar heen. Op zaterdag 13 mei wordt hiervoor de aftrap gegeven en het jubileumjaar geopend.

Een extra reden om de Bolwerksmolen op deze Nationale Molendag 2023 te bezoeken. U bent allemaal van harte welkom en we rekenen op mooi weer. Graag tot dan!

Over Bolwerksmolen
In 1861 kregen de houthandelaars de gebroeders Abraham en Frank Elfrink van de gemeente Deventer toestemming om op het Bolwerk een zaagmolen te bouwen. In 1863 werd de molen in gebruik gesteld. Na 1898 komt Hendrik Ennen als molenaar op deze molen. In 1917 gaat hij een huurcontract voor de grond aan met de Gemeente, dat tot 1947 zal duren.

Actie en restauratie
Op initiatief van een actiegroep, die de molen weer in oude glorie wilde laten draaien, wordt in 1974 met het uitwendig herstel van de molen een aanvang genomen. De actiegroep wordt dan veranderd in de Stichting Bolwerksmolen. In 1976 worden de werkzaamheden afgesloten (incl. een nieuwe molenaarswoning in passende stijl) en neemt de Stichting de exploitatie van de molen in handen. De molen is te vinden bij de westelijke oprit van de IJsselbrug. In het najaar van 2005 wordt gestart met een ingrijpende restauratie van deze molen, die op 12 mei 2007 wordt afgerond.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

Bolwerksmolen
Bolwerksweg 6
7419 AA Deventer