Expositie Van de Hulst-boekjes

Rijssens Museum

27 mei - 2 sep 2023

Rozemarijntje, In de Soete Suikerbol, Het wegje in het koren: wie kent deze titels niet? Ze roepen bij velen herinneringen op uit hun jeugd. In het Rijssens Museum is een uitgebreide collectie van vele W.G. van de Hulst-boekjes en objecten te bewonderen.

In samenwerking met het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht is in het Rijssens Museum de komende maanden een uitgebreide collectie van vele W.G. van de Hulst-boekjes en objecten te bewonderen. Het is de verzameling van Annemarie Fokker uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Willem Gerrit van de Hulst (1879 - 1963), de schrijver van deze boeken, was de meester van de protestants-christelijke kinderlectuur. Zijn eerste boek "Willem Wijcherts" (1909) schreef hij eerst onder zijn pseudoniem Jan van Croese. Met het boek "Jaap Holm en z'n vrinden" vestigde hij zijn naam als schrijver van jeugdboeken met een christelijke inslag. Hij schreef pakweg 100 kinderboeken, waarvan er miljoenen over de toonbank gingen.

Tijdens de expositie 'W.G. Van de Hulst Het kind en zijn boek' vind je veel bijzondere boeken van de schrijver, zoals eerste drukken van Willem Wijcherts en Ouwe Bram, en vertalingen van boeken in het Fries en Zuid-Afrikaans. Daarnaast krijg je veel informatie over deze bekende schrijver en zijn werk.

Presentatie Annemarie Fokker en lezing Jaques Dane

Als klein meisje werd Annemarie Fokker veel door haar oma voorgelezen uit de boekjes van W.G. van de Hulst. Daar in Leerbroek is haar voorliefde voor zijn boeken begonnen. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een grote hobby, die ze graag met anderen wil delen.

Om de herinnering aan W.G. van de Hulst en zijn boeken levendig te houden verzorgt zij exposities en lezingen voor vele verenigingen. Zo verzorgt zij ook voor het Rijssens Museum een presentatie over W.G. van de Hulst op woensdag 26 juli 2023. Jaques Dane, biograaf van W.G. van de Hulst en conservator van het Onderwijsmuseum houdt op donderdag 17 augustus 2023 een lezing in het Rijssens Museum.

De opening van de expositie vindt plaats op zaterdag 27 mei vanaf 15.00 uur.

Wanneer

27 mei - 2 sep 2023
  • elke maandag: - uur
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Contactinformatie

Rijssens Museum | Havezate De Oosterhof
Kasteellaan 1
7461PV Rijssen