Het spektakel “THE FLY” van Jan Verburg

4 augustus - 24 september

tot en met 24 september is er een spectaculaire adembenemende zomertentoonstelling in de vorm van een installatie in de Bergkerk in Deventer.

Een reusachtige tent, ruim 21 meter hoog, in een kerkgebouw en in die tent een installatie/expositie met meer dan 100 werken van Jan M. Verburg. De kunstenaar schuwt de grote ruimte niet.

In 2021 namen zijn befaamde leporello’s en doeken op groot formaat nog bezit van de Grote Kerk in Lochem. “The Gate Of The Lost Paradise” trok tienduizenden bezoekers en boekte unaniem lovende recensies in de landelijke pers. De opzet van de expositie in de Bergkerk in Deventer kent een geheel andere opzet. De bezoeker die de kerk binnengaat ziet centraal in het middenschip een reusachtige tent oprijzen, een bijna futuristisch ‘Fremdkörper’ in een sobere middeleeuwse omgeving. Vanuit de opening van de tent zigzagt een leporello in de richting van het publiek. Als door de slang van de Schepping worden we verleid en meegevoerd door deze concertina tot in het binnenste van een wonderlijke ruimte. Deze concertina is ruim 70 meter lang en slechts een onderdeel van een Gesamtkunstwerk met meer dan 100 werken van Jan M. Verburg. Licht en geluid spelen een spel met de doeken die opstijgen tot aan de nok van de tent. Eén van die doeken is “The Fly”, gebaseerd op het gelijknamige gedicht van William Blake (1757-1827), de Britse schrijver, schilder en drukker die in zijn werken, net als Jan M. Verburg, een volstrekt eigen wereld weet te scheppen.

De gekozen vorm voor deze tentoonstelling vindt zijn oorsprong in “Le poème électronique”, het revolutionaire Philips Paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1958. Nu, 65 jaar later, heeft Verburg vanuit die bron een nieuwe vitale vorm gevonden. Wees voorbereid om verrast en geconfronteerd te worden. Mis deze unieke ervaring niet!

PERIODE: Van vrijdag 4 augustus 2023 t/m zondag 24 september 2023

OPENINGSTIJDEN: dinsdag t/m zondag van 11.00 uur tot 17.00 uur (maandags gesloten). Elke zaterdag avondopenstelling met livemuziek van 19.00 uur tot 22.00 uur.

ENTREE: Vanaf 16 jaar €9,- per persoon. Tickets zijn online verkrijgbaar via "hier".

Wanneer

4 aug - 24 sep 2023
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
€ 9,00

Contactinformatie

De Bergkerk
Bergkerkplein 1
7411EN Deventer