A song for you

Het échte levensverhaal van Karen Carpenter

7 oktober

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Karen, op 32-jarige leeftijd, aan de ziekte bezweek. Pas na haar dood kwam het nieuws naar buiten over het geheim dat ze jaren met zich meedroeg. Maar wie was Karen Carpenter écht? Het wordt tijd om dat echte verhaal te gaan vertellen.

Concert/luistercollege met Mariske Hekkenberg en Anne Hurenkamp

Met hun mooie en verzorgde songs bestormden Karen en Richard Carpenter in de jaren 70 wereldwijd als The Carpenters de hitlijsten. Hun muziek stond in die tijd vaak in schril contrast met de heersende rock- en disco-trend. Ondanks dat, was het succes van The Carpenters gigantisch. Met 90 miljoen verkochte platen en vele onderscheidingen was het duo één van de meest populaire acts van de jaren 70. Ook in Nederland waren The Carpenters enorm populair.​

Karens bijzondere, diepe stemgeluid en Richards virtuoze pianospel, inventieve arrangementen en producties zorgden ervoor dat hits als (They Long To Be) Close To You, We’ve Only Just Begun, Top Of The World, Rainy Days and Mondays, Superstar en Yesterday Once More zich in ons collectieve geheugen genesteld hebben. Bovendien was Karen een virtuoze drummer: een unicum voor een vrouwelijke artiest in die tijd.

Vóór de schermen stonden Karen en Richard bekend als het hardwerkende, onberispelijke ‘All American’ broer- en zus-duo. Ze werden gezien als the boy and girl-next-door. Achter de schermen begon zich een steeds groter drama af te spelen. Richard raakte ernstig verslaafd aan slaappillen en Karen viel ten prooi aan de ziekte anorexia nervosa. Hoewel de geruchten rond Karens afnemende gezondheid steeds hardnekkiger werden, hield de gehele familie Carpenter naar de buitenwereld de schijn van perfectie op. Tot een punt waarop dat bijna niet meer ging.

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Karen, op 32-jarige leeftijd, aan de ziekte bezweek. Pas na haar dood kwam het nieuws naar buiten over het geheim dat ze jaren met zich meedroeg. Daarmee nestelde zich óók het ééndimensionale beeld ‘van die zangeres met anorexia nervosa’ in ons collectieve geheugen. Maar wie was Karen Carpenter écht? Het wordt tijd om dat echte verhaal te gaan vertellen.​

Het leven van Karen blijkt inmiddels, na veertig jaar, een verhaal over beklemmende familiebanden, macht en controledwang, prestatiedruk, naïviteit, hoop en teleurstelling. Een verhaal dat in schril contrast staat met het uitzonderlijke talent, de levenslust, wensen en dromen die de jonge Karen Carpenter had. Waarom greep niemand in? En waarom is haar verhaal vandaag de dag, nu prestatiedruk en sociale media ons leven beheersen, nog steeds actueel?

Met verhalen en muziek nemen Mariske Hekkenberg (zangeres) en Anne Hurenkamp (verteller) het publiek mee in het échte levensverhaal van Karen Carpenter. Tegen de achtergrond van dat indringende verhaal krijgen haar prachtige nummers een extra dimensie. Ze vormen een hernieuwde kennismaking met Karen Carpenter en de kracht van haar stem, die miljoenen mensen tot op de dag van vandaag weet te ontroeren.

Mariske Hekkenberg is een zeer veelzijdige en ervaren zangeres, die niet kan en wil kiezen tussen muziekstijlen. Daardoor heeft ze in alle genres haar eigen stijl ontwikkeld: jazz, pop, rock en zelfs trance.

Anne Hurenkamp is tekstschrijver en podcastredacteur (o.a. over de laatste dagen van Freddy Mercury). Zij werkt als redacteur bij Hogeschool Saxion.

Wanneer

-

Prijzen

Entreeprijs
€ 16,00

Inclusief koffie/thee en koekje.

Contactinformatie

Cultuur Centrum De Maalderij
Canadastraat 6
8141 AC Heino