Eicas Preview

Een inkijkje in het European Institute for Contemporary Art and Science (EICAS)

2 juni - 31 dec 2021

In 2022 vestigt het EICAS zich in Deventer. In de Polstraat is alvast een preview te bezichtigen met kunst uit de naoorlogse ZERO/Nul-periode.

De kunstenaars van de Nederlandse Nul-groep, ingebed in de brede internationale ZERO beweging lijken het concept van ‘upcyclen’ avant-la-lettre te hebben uitgevonden. Nul-kunstenaars hadden een scherp oog voor hergebruik en potentie van nadrukkelijk niet-artistieke materialen. Bewustwording is een sleutelbegrip - van mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Nul-kunstenaars zagen de mogelijkheden van het alledaagse. Zij gaven betekenis aan het betekenisloze en esthetiseerden het doodgewone. Het is deze vrijheid van geest die ZERO kenmerkte: die de practische uitvoering destijds niet altijd even makkelijk maakte, maar evengoed verklaart waarom het gedachtegoed ook vandaag de dag nog levensvatbaar en invloedrijk is.

Let op: Deze tijdelijke locatie is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Entree: € 10,- inclusief koffie/thee bij Betti in het Huis van Deventer Museumkaart 25% korting, kinderen tot 12 jaar € 2,-

Het toekomstige museum (2.500 m2 expositieruimte) is uniek omdat het zich richt op de naoorlogse Nul en ZERO kunst (o.a. Henk Peeters, Jan Schoonhoven, Armando, herman de vries (met kleine letters), Ucker, Piene, Mack, Manzoni, Yves Klein, Kusama) en deze lijn doortrekt naar onderzoekende en vernieuwende hedendaagse kunstenaars. Het bekende bureau van Hans van Heeswijk architecten (o.a. Museum MORE Gorssel, De Hermitage Amsterdam, Mauritshuis Den Haag) tekent voor het ontwerp. Het glazen dak wordt spectaculair door de screening van het kunstwerk ‘City DNA – Deventer’ van de Chinese kunstenaar Lu Xinjian. EICAS verwacht 100.000 bezoekers per jaar.

Wanneer

2 jun - 31 dec 2021
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur
  • elke zondag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
€ 10,00
Entreeprijs kinderen (t/m 12 jaar)
€ 2,00

Prijs inclusief koffie/thee bij Betti in het Huis van Deventer.
Museumkaart 25% korting.

Contactinformatie

EICAS
Polstraat 6A
7411KB Deventer