Pruikentijd

Een kleine geschiedenis van Deventer in de achttiende eeuw.

4 januari - 26 feb 2022

Vanaf vrijdag 17 december is in de Openbare Bibliotheek op de Stromarkt een nieuwe tentoonstelling te zien. Pruikentijd is een project van de Ter Borch Stichting, samengesteld en geproduceerd door Eva Kleeman en Daaf Ledeboer.

Vanaf vrijdag 17 december is in de Bibliotheek op de Stromarkt een nieuwe tentoonstelling te zien: Pruikentijd: een kleine geschiedenis van Deventer in de achttiende eeuw. https://terborchstichting.nl/tentoonstellingen/

Pruikentijd is een project van de Ter Borch Stichting, samengesteld en geproduceerd door Eva Kleeman en Daaf Ledeboer. De handgeschreven besluiten van het Deventer stadsbestuur, de stadsresoluties, werden dit jaar door een groep vrijwilligers ontsloten en vormen de basis voor Pruikentijd.

In deze oude documenten vinden we allerlei nieuwe verhalen over de stad. Aan bod komt de mode van exotische luxeproducten als “coffij ende thee”, die op koloniale plantages worden verbouwd. We lezen over het vuil in de stad “tot walgens ende afgrijzen toe”. We maken kennis met de aanzienlijke Deventer families die langdurig aan de macht blijven. Tenslotte zien we dat de harde strijd tussen Patriotten en Prinsgezinden zich ook in onze stad afspeelde.

De tentoonstelling is vormgegeven op basis van interieurontwerpen van de achttiende-eeuwse behangschilder en tekenaar Jurriaen Andriessen. Er zijn originele voorwerpen te zien uit de collectie van de Ter Borch Stichting.

Bibliotheek Deventer van 17 december t/m 26 februari. Voor openingstijden zie https://www.bibliotheekdeventer.nl

Wanneer

4 jan - 26 feb 2022
  • elke maandag: - uur
  • elke dinsdag: - uur
  • elke woensdag: - uur
  • elke donderdag: - uur
  • elke vrijdag: - uur
  • elke zaterdag: - uur

Prijzen

Entreeprijs
gratis

Contactinformatie

de Bibliotheek Deventer
Stromarkt 18
7411PK Deventer