Het verdwenen landschap, route noord
- Fietsen
- 50,4 km
- 3:21
Geniet onderweg van bijzondere plekken en verhalen over het (verdwenen) landschap in het gebied Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal’, gebaseerd op de Landschapsbiografie die over dit gebied is gemaakt. Bekijk onderweg vlogs en beluister geluidsfragmenten die uitleg geven over het landschap.
Startpunt
Start: Havezate de Oosterhof, Kasteellaan 1, Rijssen. Dit is het noordelijke deel van de fietsroute 'het verdwenen landschap'. Er is ook een zuidelijke route, ook 50 km. lang. Beide routes starten bij de Oosterhof in Rijssen. Je kunt de routes combineren tot een route van 91 km. Fiets daarvoor eerst de noord route tot knp 91 en ga dan verder met de zuid route vanaf knp 91. In deze route zijn vlogs en geluidsfragmenten opgenomen van Martijn Horst, specialist erfgoed bij Landschap Overijssel.
Toegankelijkheid
Gebruikte afkortingen: LA = linksaf, RA = rechtsaf, RI = richting, knp = knooppunt
-
Havezate de Oosterhof
Rijssens museum
Het Rijssens Museum is een stadsmuseum. Het toont de bijzondere en rijke geschiedenis van Rijssen, een kleine, eeuwenoude stad in Twente. Het museum is gevestigd in Havezate de Oosterhof. Het kasteel is op zich een bezichtiging waard. Op het kasteelterrein is ook het brandweermuseum gevestigd.
Internationaal Brandweermuseum
In het brandweermuseum vindt u artikelen die in de afgelopen jaren door Brandweerkorpsen over heel de wereld zijn gebruikt. Van brandweerhelmen tot complete vooroorlogse brandweerwagens.
-
De Pelmolen
Sinds 1752
In Twente, net buiten Rijssen, aan de rivier de Regge staat een achtkantige stellingmolen op schuur De Pelmolen. Jan ter Horst heeft in 1752 de molen gebouwd. De Pelmolen werd een van de drie belangrijkste industriemolens van Twente.
Bij gunstige wind kunt u de olieslagerij volop in werking zien. U ziet het productieproces, hoe de kracht van de wind de tandwielen laat draaien om olie met hoge druk uit het lijnzaad te slaan. De geur van warm lijnzaad komt u bij binnenkomst tegemoet.
Varen met de Enterse Zomp
Vanaf de haven bij de Pelmolen is het mogelijk om een tochtje met de Zomp te maken over de Regge. Op deze manier kunt u de meanderende Regge of een andere manier beleven.
-
Fietsknooppunt 84
-
Vakantiepark Mölke
Vakantiepark Molke
Aan het kabbelende riviertje de Regge, omgeven door een prachtig landschap en rustieke Twentse boerderijen ligt Vakantiepark & Partycentrum Mölke. Moderne en veelzijdige voorzieningen, zoals de binnenspeeltuin, het verwarmde zwembad, de mobile homes, chalets of Reggehooibergen met privésauna.
-
Notter en Zuna
Notter en Zuna
Langs het meanderende landschap van de Regge ontstonden de buurtschappen Notter en Zuna. Vanaf de middeleeuwen op de dekzandruggen- en koppen langs de Regge, vanaf de nieuwe tijd de randen van het veen in en vanaf de twintigste eeuw werd het veen grootschalig ontgonnen.
geluid meanderende Regge
De meanderende Regge
-
Fietsknooppunt 63
-
Fietsknooppunt 79
-
Fietsknooppunt 54
-
Eversberg+grens Salland-Twente
Eversberg+grens Salland-Twente
Van de meeste landgoederen langs de Regge is weinig meer zichtbaar in het landschap. De Eversberg gaat door als een ‘tussenvorm’. Grachten, kelder en landschapspark zijn nog aanwezig. Saillant detail is dat de oude grens tussen Salland en Twente precies achter De Eversberg langsloopt.
Vlog landgoed Eversberg
-
Fietsknooppunt 76
-
Hoogveen Wierdense Veld
Wierdense Veld en Markegrens
Het hoogveenlandschap strekte zich nog maar anderhalve eeuw geleden uit van het Notterveen tot aan de Engbertsdijksvenen. Het moet een enorme, boomloze vlakte zijn geweest. Op die vlakte werden door de dorpen rechte grenzen getrokken. De rechte weg hier is de grens tussen Notter en Wierden.
Vlog Wierdense Veld
-
Fietsknooppunt 45
-
Rustpunt en B&B Wierdense Veld
Rustpunt en B&B Wierdense Veld
Toe aan koffiepauze? Bij knp 45, 500 meter RD, RI knp 17 om te genieten bij het Rustpunt van een lekker kopje koffie, thee of ijs, tegen een kleine vergoeding. Of maak gebruik van het toilet terwijl ondertussen de fietsen opladen. Tevens B&B waar je kunt genieten van de rust, de ruimte en de stilte.
-
Fietsknooppunt 46
-
Fietsknooppunt 40
-
Bungalowpark Hoge Hexel
Bungalowpark Hoge Hexel
Midden in het mooie Twentse landschap ligt ons kleinschalige, gemoedelijke en luxe bungalowpark. Beschut tussen de bomen of weids in het open Twentse landschap.
-
Fietsknooppunt 41
-
route naar de Tolplas
Om een bezoek te brengen aan Restaurant de Tolplas, bij knp 41 NIET RA naar knp 47 maar RD, Janninksweg volgen. Einde weg LA, fietspad volgen naar De Tolplas. Na het bezoek weer terugfietsen naar knp 41 en route vervolgen naar knp 47.
-
Vakantiepark +Rest. De Tolplas
Restaurant De Tolplas
Recreatiepark op de grens van Twente en Salland. De luxe chalets en bungalows zijn rond recreatieplas De Tolplas gelegen en de perfecte locatie voor een heerlijke vakantie. Heerlijk genieten van een kopje koffie, lunch of diner op het terras of in het restaurant met een mooi uitzicht over het water.
-
Grafheuvels Hoge Hexel
Grafheuvels Hoge Hexel
Een glimp van ons verdwenen prehistorische landschap is op te vangen wanneer we naar grafheuvels kijken. Het zijn de laatste overgebleven elementen van een landschap met kleine akkertjes, grote boerderijen, heidevelden en oerbossen. Sommige grafheuvels zijn al vijfduizend jaar oud.
Vlog Grafheuvels Hoge Hexel
-
Fietsknooppunt 47
-
Fietsknooppunt 78
-
Gasterij de Oale Marckt
Gasterij De Oale Marckt
Restaurant met een gezellige en authentieke uitstraling waar veel mensen zich “thuis” zullen voelen. Gelegen op een karakteristieke plek in de kern van het dorp Wierden. De Twentse gastvrijheid, regionale kwaliteitsproducten en ouderwetse smaken zijn kenmerken van De Oale Marckt.
-
Fietsknooppunt 77
-
Fietsknooppunt 80
-
Fietsknooppunt 81
-
Fietsknooppunt 81
-
Havezate Grimberg
Havezate Grimberg
De restanten van de havezate Grimberg liggen verscholen tussen oude eiken beuken. Van het oude kasteel zelf is niets meer over. De toegangspoort, het grachtencomplex en het parklandschap zijn nog wel herkenbaar.
-
Meanderende Midden Regge
Meanderende Midden Regge
Het rivierenlandschap staat bekend om haar ‘wandelende’ rivieren. Dat komt omdat een rivier aan de buitenkant van de bocht het land ‘opeet’ en aan de binnenkant van de bocht het zand weer afzet. Kanalisatie zorgde ervoor dat de rivier werd beteugeld. Hier zijn de oude meanders weer teruggebracht.
Vlog meanderende Midden Regge
-
Fietsknooppunt 91
-
Landal landgoed de Elsgraven
Bungalowpark en horeca
Bungalowpark met café, restaurant, midgetgolfbaan, zwembad, speelgelegenheid binnen en buiten, kinderboerderij en squashbanen. Van harte welkom in het café of restaurant voor een kop koffie, lunch of diner.
Openingstijden
Dagelijks van 09.00 tot 21.00 uur
-
Fietsknooppunt 90
-
Fietsknooppunt 89