Sallander aan het woord

Coördinator Routenetwerken Salland Paul Kruiper over het fiets- en wandelnetwerk in deze regio

  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 1607 x bekeken

In Salland ligt een uitgebreid fiets- en wandelnetwerk waarbinnen je honderden kilometers kunt fietsen en wandelen. De coördinatie van het fiets- en wandelnetwerk ligt in handen van Routenetwerken Salland. Coördinator Paul Kruiper is dagelijks bezig met het ontwikkelen van nieuwe belevingsvolle en veilige routes.

Wat doet Routenetwerken Salland?

Routenetwerken Salland is verantwoordelijk voor de instandhouding en het verder ontwikkelen van het fiets- en wandelnetwerk in de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte. Ik richt me voornamelijk op het verbeteren en ontwikkelen van de basisstructuur voor recreatief fietsen en wandelen. We streven naar de hoogst mogelijke kwaliteit voor de gebruikers van de routenetwerken. Het fiets- en wandelnetwerk vormen een basisinfrastructuur voor eigen inwoners en bezoekers van ons mooie gebied. Sinds de coronapandemie hebben we ervaren hoeveel gebruik er van de routenetwerken wordt gemaakt en hoe enorm deze gewaardeerd worden.

"Een basisinfrastructuur voor eigen inwoners en bezoekers van ons mooie gebied."

Hoe doe je dat?

We denken bij het ontwikkelen van routes aan de veiligheid van routes. Daarnaast kijken we hoe we beleving kunnen toevoegen aan het routenetwerk. Ook monitoren we het gebruik van onze routenetwerken. De afgelopen jaren zijn er, mede door Corona, steeds meer mensen gaan wandelen en fietsen. Dit is prachtig, maar we moeten er voor zorgen dat we de balans behouden tussen toerisme en leefbaarheid. Spreiding in routes die we ontwikkelen is voor de komende jaren een belangrijk speerpunt.

Werk je samen met andere partijen voor het ontwikkelen van routes?

Het leuke is dat initiatieven voor nieuwe routes veelal vanuit de samenleving komen. Regelmatig heb ik contact met een lokale werkgroep, een vereniging of organisatie die een voorstel heeft voor een interessante route. De eerste stap is om te kijken of het mogelijk is om de route in te passen in het systeem van de huidige routenetwerken. Samen met de initiatiefnemers bekijken we hoe er een veilige route met zoveel mogelijk beleving kan worden gemaakt. Uiteraard is ook de toestemming van de grondeigenaar een voorwaarde.

Hoe kunnen mensen gebruik maken van de routenetwerken?

Dit is heel makkelijk. De routenetwerken bestaan uit bewegwijzerde routes die met elkaar verbonden zijn door knooppunten. Via de routenetwerken kun je je eigen fiets- of wandelroute samenstellen. Je bepaalt je eigen startpunt, de afstand, en waar je langs wilt lopen of fietsen.

Het routenetwerk bestaat uit vele markeringen en informatiepanelen. Hoe wordt dit onderhouden?

Alle zichtbare markeringen (routeborden en -palen) en ook de informatiepanelen op de knooppunten van het fietsnetwerk en op de startpunten van het wandelnetwerk worden onderhouden door Het Groenbedrijf uit Deventer. Daarmee hebben we een hele goede samenwerking, waarbij schade aan de routemarkering veelal binnen een week hersteld zijn. Soms lukt het zelfs om op de dag van een schademelding al de herstelwerkzaamheden uit te voeren.

Wat vind je als je door Salland wandelt of fietst?

Heel veel variatie. Binnen het routenetwerk kun je heel veel aspecten met elkaar verbinden. Je komt langs prachtige natuur, mooie landschappen, dorpen waar de tijd nog stil heeft gestaan, maar ook langs de historische Hanzestad Deventer, langs horecaondernemers die je onderweg verwennen met wat lekkers, cultureel erfgoed en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Wat is je favoriete route?

Dat is een hele lastige vraag. Het platteland met mooie boerderijen, de landgoederen, maar ook de IJssel en Hanzestad Deventer. Met de fietsroute ‘Rondje Deventer’ zal je al dit moois ervaren. Deze route van 45 kilometer is als themaroute gemarkeerd op het fietsnetwerk. En wat me altijd verrast zijn de wandelroutes die starten bij Het Nijendal (tussen Olst en Diepenveen) met een variatie aan water, bos, lanen, boerderijen, graslanden en akkers. Salland op zijn best!

Welk verborgen pareltje mogen mensen niet missen?

Een echt verborgen pareltje is het Boetelerveld bij Raalte. Een oase van rust middenin een landbouwgebied. Dit laatste onontgonnen stukje van het uitgestrekte Sallandse heidelandschap is zeker een bezoek waard! Vanaf het wandelstartpunt lopen er twee routes door dit open en natte heidegebied met twee natuurlijke heideplassen en bijzondere planten.

Tips van Paul

1. Maak gebruik van de fiets- of wandelnetwerkkaart

Alle knooppunten en bewegwijzerde routes van het wandel- en fietsroutenetwerk zijn gebundeld op de wandel- en fietsnetwerkkaart Salland. Dit maakt het fietsen en wandelen in Salland nog makkelijker en leuker. De kaart is te verkrijgen bij de VVV’s en Touristinfo’s in en rondom Salland, of bestel de kaarten online.

2. Stop onderweg bij een Rustpunt

In Salland zijn er op veel mooie plekken Rustpunten ingericht door gastvrije Sallanders. Hier kun je even pauzeren en iets drinken of eten. Een overzicht van de rustpunten is te vinden op www.rustpunt.nu

3. Online fietsrouteplanner

Plan je je route liever online? Ga dan naar de online routeplanner en plan je eigen fiets- of wandelroute. Daarnaast vind je hier uitgestippelde routes die je kunt downloaden.

Meer verhalen uit Salland