Laage Diepenveen wandelroute
- Wandelen
- 6,0 km
- 1:30
Wandeling vanuit het centrum van Diepenveen. Maak kennis met de afwisselende omgeving, met smalle landweggetjes, oude landgoederen en het water van de zandwetering. En wist je dat er ooit een meteoriet in Diepenveen terecht is gekomen?
Startpunt
Start bij het Kulturhus Diepenveen, Dorpsstraat 30a in het centrum van Diepenveen. Volg de groene pijlen van het wandelnetwerk. Je loopt tijdens deze route langs de oude begraafplaats en langs het beeld “Kikker” bij de Molenkolk. Door het buitengebied wandel je in het prachtige Laage Diepenveen. Je komt langs de vindplaats van de meteoriet Diepenveen. Ook zie je de oude naai-en breischool.
-
Startpunt Kulturhus Diepenveen
-
Beeld 'Kikker'
Beeld 'Kikker'
De gemeente Deventer wilde in 1972, met akkoord van de Tweede Kamer, het grondgebied van de gemeente Diepenveen overnemen. De bevolking ageerde fel waardoor de Eerste Kamer er niet mee instemde. De kikker was toen het symbool van verzet tegen de herinrichting die uiteindelijk in 1999 toch doorging.
-
Wandelknooppunt K31
-
Laage Diepenveen
Laage Diepenveen
In 2015 werd dit waterbergingsgebied voor de Zandwetering aangelegd. Door het water meer ruimte te geven en te vertragen krijgt het de tijd om te worden opgenomen door het landschap, de bodem, de planten en de dieren.
Het gebied van 2 hectare is als landart project naar ontwerp van Jeroen van Westen uitgevoerd en draagt de titel ‘Laage Diepenveen’. De watergangen en de wandelpaden vormen ieder een eigen labyrint, met centraal in het gebied een put.
Peilverschillen, onderhoudscyclus, de ring van twaalf knotwilgen, vlonders, brug en bank, alles is zo ontworpen dat ook de mens de tijd krijgt om het water en het landschap, dat door het water wordt gevoed, indringend waar te nemen.
-
Zandwetering
De Zandwetering
De Zandwetering is een grotendeels gegraven watergang die zijn begin heeft in het gebied Gooiermars ten oosten van de stad Deventer in Overijssel en na dertig kilometer via de stad Deventer en de dorpen Diepenveen, Olst, Wijhe en Windesheim eindigt in Zwolle.
-
Wandelknooppunt K32
-
Wandelknooppunt K33
-
Randerpad
Randerpad en Vossenfarm
Het Randerpad is een oud kerkenpad, dat van Olst naar de kerk in Diepenveen liep. In het bos langs het Randerpad was tot 1950 een vossenfarm gevestigd. Jarenlang werden er in het bos nog resten van ijzeren kooien gevonden. Nu maakt het opgeknapte terrein deel uit van een landgoed.
-
Vindplaats meteoriet
Vindplaats meteoriet
Een landarbeider en zijn vrouw zien in 1873 iets uit de lucht vallen. Het is al snel duidelijk dat het om een meteoriet gaat. De ruimtesteen wordt in 2012 herontdekt. Dan blijkt dat de meteoriet stamt uit de begintijd van ons zonnestelsel en mogelijk een rol heeft gespeeld voor het leven op aarde.
-
Wandelknooppunt K34
-
Toren Oud Rande
Toren Oud Rande
Op de plaats waar zijn familie al enkele eeuwen woonde liet Willem van Doetinchem tussen 1570 en 1574 de havezate Rande bouwen; de middeleeuwse toren hoorde daarbij. Daarmee werd het voor deze adellijke familie mogelijk om zitting te hebben in de Ridderschap van Overijssel.
De familie Van Doetinchem bleef het katholieke geloof trouw en werd daarom later uit de Ridderschap geweerd. In de zeventiende eeuw was op de benedenverdieping van de toren van de havezate een schuilkerk aanwezig die ook door katholieke buurtbewoners kon worden gebruikt.
De havezate kwam in 1679 in bezit van de protestantse familie Van Coeverden en veranderde daarna nog enkele keren van eigenaar. In 1838 werd de havezate deels afgebroken en verbouwd in neogotische stijl en kreeg het landhuis de naam ‘Oud Rande’.
Het landhuis werd in 1964 gesloopt, maar de toren kon worden behouden en staat nog fier overeind.
-
Wandelknooppunt K36
-
kerk Diepenveen
Kerk Diepenveen
De kerk is in 1411 gebouwd als onderdeel van een vrouwenklooster van de Moderne Devotie. Het klooster kwam in 1581 in het bezit van de gemeente Deventer en werd in 1592 gesloopt. De kerk bleef gelukkig bestaan. In 1720 werd de kerk ingrijpend verbouwd en in 1968 gerestaureerd.
-
Kerkplein Diepenveen
Kerkplein Diepenveen
In Deventer begon Geert Grote rond 1370 de beweging van de Moderne Devotie. Enkele volgelingen onder wie priester Johannes Brinckerink stichtten in het 'diepe veen' in 1400 een vrouwenklooster. Het werd gebouwd op een rivierduin op de grens van de marken Rande en Tjoene.
Bijna 200 jaar woonden hier vrome katholieke vrouwen. In 1578 werd het klooster geplunderd door de Staatse troepen van graaf Rennenberg, die de Spanjaarden uit Deventer verjoeg. De zusters vluchtten naar de stad en het beheer van het lege klooster werd overgenomen door de magistraat van Deventer.
In 1592 liet de magistraat het klooster slopen uit angst dat de Spaanse troepen erin zouden trekken. Alleen de kapel en twee gebouwtjes bleven staan. Het puin bleef nog eeuwen liggen. De kapel werd na de reformatie in gebruik genomen door de protestanten en in 1659 werd de eerste predikant benoemd.
De kerk was tot 1844 de enige in het Schoutambt Kolmschate en verkeerde aanvankelijk in slechte staat. Eind 17e eeuw ontstonden er plannen voor een restauratie en dankzij een legaat van hoogleraar Antonius Matthaeus, die op landgoed Roode Brug aan de Sallandsweg woonde, is dat in 1720 gerealiseerd.
Er kwamen o.a. een fraai gebeeldhouwde preekstoel (1659), een classicistisch gewelf en nieuwe ramen en een luidklok, gegoten in 1692. De kerk onderging in 1968 opnieuw een verandering waarbij het de huidige vorm en inrichting kreeg.
De kerk wordt gebruikt door de Protestante Gemeente Diepenveen, maar kan ook voor een huwelijksviering of afscheidsbijeenkomst worden afgehuurd. Direct naast de kerk treft u de oude begraafplaats. Daar liggen eeuwenoude graven, waaronder die van chirurgijn Stutterheim die nog meevocht met Napoleon.
In de lente bloeit er o.a. de beschermde stinsplant ‘holwortel’. Op de begraafplaats staat ook het beeld ‘Bemoediging’ dat de geloofsstrijd van een jonge novice verbeeldt, die door de moeder-overste wordt getroost. Het beeld is gemaakt door Samuel Crommelin, oud-burgemeester van Diepenveen.
Op het pleintje aan de Kerkstraat bevindt zich een gietijzeren pomp (Rijksmonument) die omstreeks 1875 is vervaardigd door de firma Nering Bögel te Deventer.
-
Voormalige Naai- en breischool
Voormalige Naai- en breischool
In 1872 werd een naai- en breischool opgericht, voor veel meisjes de praktijkopleiding. Direct meldden zich tachtig leerlingen. De nieuwe schoolwet van 1886 met verplichte handwerklessen voor meisjes maakte het schooltje overbodig. Sindsdien heeft het diverse bestemmingen gehad.
-
Wandelknooppunt K30