Ommetje Luttenberg route paars
- Wandelen
- 5,7 km
- 1:26
Welkom! Deze route gaat door een gedeelte van het dorp, langs weilanden, over schouwpaden langs waterwegen. De wandeling kan ook in combinatie met de groene route gelopen worden. Geniet van de wandeling, de prachtige omgeving en de rust van de Parel van Salland!!
Startpunt
Start bij gemeenschapscentrum Elckerlyc, Butzelaarstraat 22, 8105 AR, Luttenberg www.elckerlycluttenberg.nl . Hier bevindt zich de TOP (toeristisch overstappunt Overijssel). Er is voldoende parkeergelegenheid. U volgt de paarse pijlen route van het wandelnetwerk Salland.
Toegankelijkheid
De wandelroute gaat over onregelmatig terrein en is hierdoor niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens. Tevens verboden voor honden.
Colofon
Werkgroep Ommetjes (initiatief van Plaatselijk Belang Luttenberg) i.s.m. Landschap Overijssel.
-
Luttenberg-west
Gemeenschapscentrum Elckerlyc, Butzelaarstraat 22, 8105. Voor openingstijden zie website: www.elckerlycluttenberg.nl
-
Corneliuskerk
Vanaf 1838 Kerkdorp Luttenberg
Luttenberg is ontstaan aan de oostkant van de heuvel Luttenberg. In 1834 is de Kapelle van Luttenberg gewijd op de plek van de huidige kerk. In 1838 kwam de eerste parochieherder naar Luttenberg en werd Luttenberg een zelfstandig kerkdorp. In 1905 werd de huidige kerk gebouwd.
-
Gedenksteen (vorm van hand)
Gedenksteen
Deze gedenksteen is geplaatst op de grond waar vroeger het oude kerkhof was. Op een perkamentrol worden tijdens de viering rond Allerzielen de namen van alle in het afgelopen Kerkelijk jaar overleden dorpsgenoten bijgeschreven. Daarna worden de boeken met namen weer plechtig teruggezet in de sokkel.
-
Cafe/restaurant de Luttenberg
Een café/restaurant waar je deze fietsdag mee kunt starten of af te sluiten.
-
Wandelknooppunt C23
-
Amfitheater Het Lommerrijk
Amfitheater Het Lommerrijk
Verscholen in het bos achter de dorpskerk ligt Amfitheater Het Lommerrijk. In dit bos-theater vinden in de lente en zomer gevarieerde optredens plaats. Terwijl onder de bomen licht en schaduw vechten om een plaatsje, begeleiden tjilpende en kwetterende vogels de voorstelling. Een magische plek!
-
Hek begraafplaats/pastoorsbos
Hek begraafplaats/pastoorsbos
De ijzeren toegangshekken naar de begraafplaats en het pastoorsbos zijn ontworpen en gesmeed door Pastoor Lotgerink (pastoor te Luttenberg van 1984 - 1994). Voordat hij priester werd, was hij smid van beroep.
-
Wandelknooppunt C25
-
Wandelknooppunt C12
-
Boerderij 'Wieten op de Haar'
Boerderij 'Wieten op de Haar'
Boerderij Wieten op de Haar is in 1574 al bekend. 'Haar' duidt op een hoogte te midden van lager gelegen veen- en heidegronden. In deze omgeving werd vroeger turf gewonnen.
-
Wandelknooppunt C28
-
Schanekampsweg
Zwarte essen
Langs de Schanekampsweg staan prachtige essen. De bomen zijn te herkennen aan de rechte stam en zwarte knoppen, die met kort viltig haar zijn bedekt.
-
Herenhuis aan de Elskampweg
Herenhuis 1678
In 1678 is dit oorspronkelijke herenhuis beschreven. In 1857 werd het huis, de landerijen en pachthoeven bij openbare verkoop verkocht. De grachten zijn gedempt, bossen verdwenen en van de lanen bleef er slechts één over.
-
Wandelknooppunt C06
-
Herdersbosje
Herdersbosje
Het herdersbosje was vroeger eigendom van Baron Voorst tot Voorst. In 1923 werd het gekocht door broer en zus Herder. Vandaar de naam Herdersbosje. Het was een verzamelplaats voor landlopers en zwervers. In WO II werden er clandestien koeien geslacht. Het bos is nu van de gemeente Raalte.
-
Wandelknooppunt C08
-
Wandelknooppunt C07
-
Wandelknooppunt C09
-
Klompenatelier Dijkman
Klompenatelier Dijkman
Klompen maken suf ? Echt niet ! Wat te denken van de Nachtwacht in een mozaïek van 30.000 klompjes. Bij klompenatelier Dijkman komen ambacht, kunst, humor en avontuur samen. Zie voor openingstijden de website.
-
Lourdesgrot
Lourdesgrot
In 1914 werd deze grot voor Onze Lieve Vrouw van Lourdes gebouwd. De verlichting werd aangebracht uit dankbaarheid voor de behouden terugkeer van 20 jongemannen, die tijdens de politionele acties naar het voormalige Nederlands Indie waren uitgezonden. Tussen 1973 en 1976 werd de grot gerestaureerd.
-
Café de Schoenmaker
Midden in het dorp bevindt zich café-brasserie De Schoenmaker. Het is een familiebedrijf van meer 80 jaar oud. In 1933 is cafe de Schoenmaker ontstaan. Sinds 1991 runnen Jan en Natalie te Wierike café de Schoenmaker en is de kroeg uitgegroeid tot een café, brasserie, zaal, catering en snackbar.
-
Wandelknooppunt C10