Wandelroute Heeten West

Type
Wandelen
Afstand
15,0 km
Duur
3:45

Deze wandelroute laat je kennismaken met de mooie (wandel)paden rondom Heeten. De Stichting Wandel- & Fietspaden Heeten e.o heeft 15 km paden gerealiseerd rondom Heeten en zorgt voor het onderhoud hiervan. Geniet tijdens deze wandeling van de mooie afwisselende natuur rondom Heeten.

Startpunt

Start Dorpsplein Heeten bij wandelkeuzepunt H10. Volg vanaf hier de gele pijlen van het wandelnetwerk.

Colofon

Deze route is gerealiseerd ism de Stichting Wandelpaden Heeten en Salland Marketing met ondersteuning van de gemeente Raalte. www.wandelpadenheeten.nl

 • Kulturhus Trefpunt Heeten

  Kulturhus Trefpunt Heeten

  KulturhusTrefpunt Heeten is het dorpshuis van Heeten waar dagelijks diverse activiteiten plaatsvinden "voor Heetenaren, door Heetenaren". Het staat aan de rand van het centraal gelegen dorpsplein. Tevens Germanenkamer met uitleg over het Germaanse verleden van Heeten.

 • Bleerspad

  Bleerspad

  Tussen de bergingsvijver aan de westzijde van dorp Heeten en het Overijssels kanaal is het Bleerspad aangelegd. Dit extra brede pad loopt in een rechte lijn door het Heetense Broek richting de Bleerster Vennen.

  Erve "de Bleers" gelegen naast de Bleerster vennen, is aan de overzijde van het kanaal gelegen en wordt tegenwoordig bewoond door de Fam. Schoorlemmer. Het pad loopt ook nog eens evenwijdig aan de Bleershorster leiding.

 • 9. De Spekhoekbrug

  Spekhoekbrug

  De Spekhoekbrug, gelegen tussen de Zonnenbergenbrug en de Veldkampbrug, was aanvankelijk een vlotbrug die later is vervangen door de huidige ophaalbrug. De brug dateert uit1901 (opschrift in bovenbouw) en moet op een later tijdstip geplaatst zijn. Op de kaart uit 1920 staat de brug nog als vlotbrug.

 • Wandelknooppunt H21

 • Wandelknooppunt H17

 • 10. De Zonnenbergerbrug

  Zonnenbergerbrug

  Het is een voormalige trambrug (bouwjaar 1904) uit Helmond. Deze brug geeft toegang tot het landgoed Zonnenbergen. Dit landgoed is voor wandelaars opengesteld. Het landgoed bestaat onder andere uit landerijen en fraaie houtsingels. Een houtsingel in de vorm van een zon, omgeven door stromend water,

 • Wandelknooppunt H19

 • Zonnenbergerpad

  Zonnenbergerpad

  Het pad is gelegen aan de rand van het landgoed Zonnenbergen. De wandelroute gaat niet over dit pad, maar dit is wel één van de paden die door de Stichting Wandelpaden Heeten wordt onderhouden.

 • Wandelknooppunt H16

 • Nieuwekampspad

  Nieuwekampspad

  Het grootste deel van dit pad is in eigendom van de familie Brinkman. De opa van de huidige eigenaren werd 'Jan Nieuwekamp' genoemd; hij heeft veel van de voormalige heide rond zijn hoeve ontgonnen.

 • Wandelknooppunt H15

 • Schot Beumerpad

  Schot Beumerpad

  Dit pad is vernoemd naar de bijnaam van de vroegere eigenaren van het erf waarlangs het pad loopt, namelijk de familie Bergman. Een gedeelte van dit pad, evenwijdig aan de Oosterenkweg is uitgevoerd als graspad.

  Bij erge regenval is dit gedeelte vaak moeilijk tot niet begaanbaar en kan er van de naastgelegen Oosterenkweg gebruik worden gemaakt.

 • Trekpontje Heeten

  Trekpontje Heeten

  De trekpont over het Overijssels kanaal is door de stichting Wandel- & Fietspaden Heeten e.o. gerealiseerd in 2012 en maakt een verbinding tussen het Jaagpad en het Schot Beumerpad. Er is plaats voor 8 voetgangers of 6 voetgangers met hun fietsen.

  Gebruik van de pont is geheel voor eigen risico (zie ook gebruiksvoorwaarden op het bijgeplaatste informatiebord)

 • Wandelknooppunt H14

 • 11. Aanleg Overijssels kanaal

  Overijssels Kanaal

  In 1848 werd door een groep particuliere initiatiefnemers de Overijsselsche Kanalisatie Maatschappij opgericht, met het doel het graven van een kanaal van Zwolle naar Almelo, plus een zijtak van Lemelerveld naar Deventer. Naast particulieren participeerden ook belanghebbende gemeenten, zoals Raalte.

  In 1850 verkreeg de Maatschappij de concessie voor de aanleg. De exploitatiekosten, die aanvankelijk gunstig waren, liepen met de jaren aardig op. In 1941 werd de O.K.M. ontbonden. Tegelijkertijd werd de N.V. Maatschappij Overijsselsche Kanalen opgericht, die vervolgens alle belangen had overgenomen

  Voor deze nieuwe Maatschappij was het van belang dat de Rijksoverheid hierin financieel deelnemer werd. Vanaf 1945 kwamen er geluiden om het kanaalgedeelte Lemelerveld-Deventer voor het scheepsvaartverkeer te sluiten. Dit gebeurde in 1964. Het kanaalgedeelte Raalte-Deventer bleef open tot 1988.

 • Jaagpad

  Jaagpad

  Het Jaagpad begeeft zich grotendeels over het vroegere ‘jaagpad’ langs het kanaal, waar men na de aanleg van het kanaal met trekpaarden over­heen liep om de boten door het kanaal te trekken. Vandaar ook de keuze voor de naam van het pad.

  Het Jaagpad gedeelte vanaf de Veldkampsbrug tot aan de trekpont is in ‘half verharding’ en het deel vanaf de trekpont tot aan het parkeerterrein bij de Derksbrug is als graspad uitgevoerd. Het totale Jaagpad is enkel voor wandelaars bedoeld.

 • Wandelknooppunt H13

 • Wandelknooppunt H23

 • route start zweurninkspad

  Aan het eind van het Jaagpad, bij de Veldkampsbrug, scherp LA het Zweurninkspad in. Pad volgen tot het eind, hier LA de Weseperweg op.

 • Zweurninkspad

  Zweurninkspad

  De eigenaar van de grond, waar dit pad grotendeels over loopt heet Lorkeers. De naam van de boerderij is 'Klein Zweurnink'. Zweurnink komt van 'Zwaaftink'. Deze familie heeft destijds (ong. 1400) naast hun boerderij (Groot Zwaaftink) een tweede boerderij gebouwd (Klein Zweurnink),

  om daarmee de bestuurskracht van de familie te vergroten.

 • route start Stevenspad

  Op de Weseperweg, 1e weg RA, Het Wormer. Weg volgen tot huisnummer 19. Tussen huisnummer 19 en 17 RA het Stevenspad op. Aan het eind van het Stevenspad scherp LA, volg de rode pijlen van het wandelnetwerk.

 • Stevenspad

  Stevenspad

  De oude boerderij van de familie Sybelt - aan de noordwestzijde van de kerk - is aan het begin van de 20e eeuw gekocht door Steven Oostewechel. De familie kreeg al gauw de bijnaam 'Stèam' ( het lijkt Engels, maar alle Heetenaren weten hoe je dit uitspreekt...).

  Nabijgelegen zorgcentrum Stevenskamp is naar Steven Oostewechel genoemd en zo ook ons pad, dat loopt van het Wormer naar de Olthofsteeg.

 • Wandelknooppunt H10