24 uur op pad met

Op pad met Mathias - De dag van Raalte en Heino

  • Geschreven door Mathias
  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 3030 x bekeken

De Dag van Raalte en Heino is onderdeel van de Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse. De route van 26 kilometer leent zich uitstekend voor een dag heerlijk wandelen door het afwisselende landschap tussen Raalte en Heino. De route is ook op te delen in twee lusjes van 13 kilometer. Je wordt hoe dan ook getrakteerd op veel variatie: door het bos, paadjes langs het water, door weilanden en veel leuke plekjes om te stoppen. Bij de boer voor een ambachtelijk ijsje of bij de bakker in het dorp voor een goed belegde boterham. De route biedt voor ieder wat wils!

24 uur op stap met Mathias
play video

Raalte

De route begint bij het station, vanaf waar je via de watertoren naar het centrum loopt. Aangekomen aan de rand van het centrum tref je Hotel de Zwaan – het eerste stempelpunt. Als je de wandelgids van de Alternatieve Sallandse wandelvierdaagse hebt, kun je bij prachtig gemaakte houtens stempelkastje je eerste stempel drukken. Bij goed weer is het verleidelijk om in Raalte al op een terras te stoppen voor wat lekkers. Ook de Basiliek is een kijkje waard. De route gaat hierna richting het kanaal en laat Raalte al snel achter zich.

Langs de randen van Raalte en via de eerste onverharde paden door de weilanden gaat de route richting het Dorpsbos. Dit bos is nog niet zo lang geleden aangeplant en een rustig stukje natuur. Je komt langs flinke wilgen, mooie beekjes en sloten, terwijl je je langzaam maar zeker richting het Landgoed het Reelaer beweegt.

Landgoed Reelaer

Op dit landgoed dwaalt de route langs hoge bomen en langs en dóór mooie houtwallen. Een schitterende plek in de herfst. De Havezathe is de kroon op het landgoed. Loop je door naar Heino, dan zie je die op de terugweg naar Raalte.

Het gezellige Heino

Vanaf het landgoed loop je de bossen in rond Heino. Er is hier ook van alles te zien: naaldbos, gemengd bos en prachtige paden tussen de dennen. Heino heeft een leuk centrum. Rond de kerk is het erg gezellig, een mooie plek voor een welverdiende pauze. Hier vind je bij Proeflokaal Buuffie's ook de tweede stempel voor de Dag van Raalte en Heino. De route verlaat Heino over lange lanen terug het groen in, richting Kasteel Het Nijenhuis.

Kasteel Het Nijenhuis

In dit prachtige landschap tussen de bossen vol knoestige eiken ligt Kasteel Het Nijenhuis. Het kasteel heeft een bijzondere tuin met ruim 100 beelden en is onderdeel van museum de Fundatie in Zwolle. Als je tijd hebt, is het zeker de moeite waard een bezoek te brengen aan de beeldentuin en je te verwonderen aan de soms reusachtige objecten. Over rustige verharde en onverharde wegen loop je weer terug naar Raalte. Zowel de supermarkt op het boerenerf van Overesch ecologische landbouwals de Landwinkel De Knapenvelder zijn nog twee mooie pauzeplekken op de route naar Raalte. Langzaam komt Raalte weer in zicht en zit de eerste dag van de Alternatieve Sallandse Wandelvierdaagse er op.

Bekijk hier mijn tips voor onderweg met onder andere leuke adresjes om even te pauzeren.

Tips voor onderweg

Meer verhalen uit Salland