Ontdek Salland

Buiten de gebaande paden...

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 3212 x bekeken

De Sallandse Heuvelrug is groter dan het oorspronkelijk nationale park tussen Nijverdal en Holten. Het gebied strekt zich uit van de Lemelerberg bij Ommen tot aan natuurgebied de Borkeld tussen Rijssen-Holten en Markelo én vanaf het Wierdense Veld tot aan het natuurgebied Luttenberg.

De Lemelerberg

De Lemelerberg is één van de hoogste punten van het nationaal park. Een erg gevarieerd natuurgebied met heide, afgewisseld met zandvlaktes, bossen en bronnetjes. Ook vind je hier de zandhagedis en veel jeneverbesstruiken. Vanaf Theehuis De Lemelerberg starten veel wandel- en fietsroutes.

De Luttenberg

Grenzend aan het dorpje Luttenberg ligt het natuurgebied de Luttenberg, een geïsoleerd deel van de Sallandse Heuvelrug. Kom eens wandelen in de beslotenheid van de Luttenberg en geniet van verrassende vergezichten. Onderweg loop je door naald- en loofbos, langs enkele heideveldjes, hakhoutbosjes en akkertjes.

De Eelerberg

De top van deze heuvel ligt op 40 meter hoogte ten noordwesten van Hellendoorn en ten oosten van Luttenberg. Vanaf dagcamping de Eelerberg loopt een 5 kilometer lange wandelroute die je kennis laat maken met Landgoed de Eelerberg met haar majestueuze bomen en eeuwenoude eiken.

Boetelerveld

Het Boetelerveld is een natuurgebied dat bij het buurtschap Boetele in de gemeente Raalte ligt. Het natuurterrein is 170 hectare groot. Het gebied hoorde vroeger bij de havezate Schoonheten en zou in 1953 ontgonnen worden. Het Boetelerveld is mede zo bijzonder om de klokjesgentiaan die hier groeit en vanwege de kamsalamander.

Wierdense Veld

Het Wierdense Veld is een gebied met levend hoogveen en is bijzonder om de lavendelhei die er groeit, de gladde slang en de kraanvogel. Maar als je er gaat wandelen zie je ook veel andere bijzondere planten en dieren. Misschien kom je de schaapskudde wel tegen waarmee Landschap Overijssel de heide beheert. Vanwege haar rust, uitgestrektheid en bijzondere planten en dieren, is het Wierdense Veld een absolute must visit voor natuurliefhebbers en zeker een bezoek waard!

De Borkeld

Dit gebied gelegen tussen Markelo, Rijssen en Holten is ca. 600 hectare groot en bestaat uit jong bos, grote heidevelden, leemkuilen, akkers, graslanden en zelfs een stukje hoogveen. Hier ligt het grootste jeneverbesstruweel van Nederland. Het terrein is glooiend; de hoogste top van de Friezenberg ligt op 40 meter, het laagste punt op 13 meter boven de zeespiegel.

Overtoom-middelveen

Waar eerst weilanden waren ligt nu Overtoommiddelveen. Een nieuw natuurgebied waar het aanwezig kwelwater een voedingsrijke bodem biedt voor zeldzame flora. Dit trekt insecten aan en daardoor ook vogels. Er zijn al 140 weide- en watervogels gespot in dit gebied.

Meer verhalen uit Salland