Voor de kleine ontdekker

Ontdek de Sallandse natuur met kinderen

 • Leestijd Leestijd 5 minuten
 • Home 3656 x bekeken

In Salland vind je schitterende natuurgebieden. Voor kinderen erg leuk om te ontdekken. En ook nog eens heel erg gezond en leerzaam. Niets leuker dan in de buitenlucht in de natuur te spelen. Trek dus gauw de sportschoenen aan en ga als een echte padvinder op avontuur.

 1. 10

  Kabouterpad Sallandse Heuvelrug

  Vanaf Buitencentrum Sallandse Heuvelrug kun je het Kabouterpad lopen. Want iedereen weet natuurlijk dat kabouters in het bos leven. Bij het Buitencentrum ligt een knapzak met wat lekkers voor je klaar. Ook krijg je een puntmuts en worden je wangen rood geschminkt. Je volgt de kaboutersporen en loopt met je ouders een route van 500 tot 1500 meter. Onderweg luister je naar een verhaal uit het kabouterboek en doe je kabouteropdrachten. En je mag de puntmuts na afloop houden! Succes met je speurtocht!

 2. 9

  Speelbospad

  Naast het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug ligt het Speelbospad van Staatsbosbeheer. Ga op pad met de eekhoorntjes Joep en Jonas en beleef de leukste avonturen. Tijdens je tocht vind je bruggen, hellingen, burchten en kuilen waar je op kunt klimmen en klauteren. Er is zelfs een brug over water. Pas dus op dat je niet in het water valt!

 3. 8

  Speelnatuur OERRR Erve de Pas

  Erve de Pas is schitterend gelegen aan de Sallandse Heuvelrug in het mooie dorpje Haarle. Boswachter Henk van Natuurmonumenten heeft hier ontzettend toffe dingen bedacht om je kinderen te laten spelen in de natuur. In de speelnatuur van OERRR kun je klimmen, springen, met water en zand knoeien, beestjes ontdekken en prachtige hutten bouwen. Ook is het gebied ideaal om met kinderen een wandeling te maken. Er is zelfs een wandeling uitgezet voor kinderen genaamd de Viggo de Vos route. De wandeltocht is ongeveer 2,5 km lang en daardoor perfect om ook met jonge kinderen te wandelen. Ze kunnen onderweg zelf de Viggo de Vos-pijlen zoeken, struinen en ontdekken.

 4. 7

  Speelbos in het Hol van de Leeuw

  De Lemelerberg maakt onderdeel uit van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug. Bovenop de Lemelerberg heb je een schitterend uitzicht. Landschap Overijssel heeft hier een speelbos ontwikkeld waar je kinderen zich heerlijk kunnen uitleven. Zwaai aan touwen, klim in een boomstoel, verstop je in de boomhut of kruip door rioolbuizen. En wanneer je kinderen moe zijn, kunnen ze uitrusten in de hangmatten. En dit terwijl jij rustig van een kopje koffie kunt genieten in het nabij gelegen restaurant.

 5. 6

  Bos van Daantje Das

  Wanneer je het Natuurmuseum Holterberg bezoekt met je kinderen, krijg je ook toegang tot het Bos van Daantje Das. Dit is een educatief speel- en leerbos. Je kinderen krijgen natuuropdrachten mee doe ze in het bos kunnen uitvoeren. Per seizoen zijn de opdrachten anders. Voor de allerkleinsten zijn er natuurlijke speelelementen zoals een schommel en een doolhof.

 6. 5

  Infocentrum IJssel den Nul

  In het informatiecentrum stromen informatie over natuur, water en cultuurhistorie bijeen. Dit is dé plek om de IJssel te ontdekken en te beleven door te voelen, laatjes te openen in de expositie, onderzoeken en knutselen in het seizoenslab en beleven in het gebied rondom het gebouw. Daarnaast kun je er genieten van een hapje en drankje terwijl je kinderen spelen op de drijfbrug of waterspeelplaats. En vergeet niet de Ruige Route te lopen. Een waar avontuur voor je kinderen.

 7. 4

  Bezoek de Ulebelt

  Lekker buiten zijn, spelen op de beide natuurspeelplekken, kennismaken met de landbouwhuisdieren van de kinderboerderij, genieten van de natuur, inkopen doen bij de boerderijwinkel en even neerstrijken op het terras. De Ulebelt is hèt centrum voor natuur, milieu en duurzame ontwikkeling in Deventer. Een groene oase in de bebouwde omgeving waar kinderen heel veel leren over de natuur.

 8. 3

  Blotevoetenpad - Hof van Twello

  Hof van Twello is een unieke boerderij met een Blotevoetenpad, een gezellig kascafé, streekwinkel, en mooie theetuin. Ga hier vooral eens langs en beleef de vele activiteiten. Met het Blotevoetenpad loop je 2 km lang op je blote voeten door gras, modder, eem leemkuil, water, zon en regen. Je klautert over de restanten van de boomstammen in het moerasbos of plonst van de glijbaan (maar dat hoeft natuurlijk niet..)

 9. 2

  Op pad met het beleeftasje

  Ga mee op ontdekkingstocht in de natuur met de boswachters Sal & Sally. Met een tasje vol met alle materialen voor je ontdekkingstocht ga je op pad. Eigenlijk kan je overal op pad met de tasjes: thuis, in het park, op je vakantieadres, het maakt niet uit waar! Zet je speurneus op en ga op zoek naar sporen van allerlei dieren. Wie weet kom je zelfs sporen van de sloddervos tegen. Hou je meer van echte beesten zoeken dan is de tas ‘kriebelbeesten zoeken met …..’ echt iets voor jou. Op zoek naar allerlei beestjes met 0, 6, 8, 14 of misschien wel 1000 pootjes! Vind je al die beesten maar niks stort je dan in de wereld van de planten en bloemen. Botanisch stoepkrijten: een rage die is overgewaaid uit Duitsland en Frankrijk. Ga op zoek naar de grote hoeveelheid stoepplantjes die er zijn en ontdek hoe mooi en leuk ze zijn. De beleeftasjes zijn verkrijgbaar bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug en bij de gastheren van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug.

 10. 1

  Woeste Willem Deventer

  Een prachtige groene avontuurlijke speelplek in de stadsuiterwaarden van Deventer voor iedereen en helemaal voor niets. Je kunt er struinen, mijmeren en eindeloos spelen tussen het riet, de bloemen en in de bomen. Met heerlijke moddergarantie zoals je nog nooit eerder meemaakte… Vanuit het Worpplantsoen bereik je de speelplek als je in de richting van de Spoorbrug wandelt. Honden zijn welkom, als ze maar aangelijnd zijn. Vanuit Woeste Willem kun je makkelijk een mooie wandeling maken door de Ossenwaard.

Meer verhalen uit Salland