Sallander aan het woord

In gesprek met Erik Dijk, ontwerper Sallandse vlag

  • Geschreven door Rik
  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 1155 x bekeken

In 2021 werd er door Doorpakken Salland en Salland Marketing een ontwerpwedstrijd uitgeschreven. Doel van de wedstrijd; ontwerp een Sallandse Vlag. Uit honderden inzendingen werd het ontwerp van Erik Dijk als winnaar gekozen. Hij vertelt ons hoe hij tot het ontwerp is gekomen.

Wat heeft je geïnspireerd om mee te doen?

De uitdaging om als grafisch vormgever een vlag te maken in plaats van de vele logo’s en huisstijlen die ik al heb mogen ontwerpen. Een vlag vertegenwoordigt zoveel mensen: de uitdaging ligt daarom ook om het voor zoveel mogelijk mensen herkenbaar te maken. Met de vlag kunnen de vertegenwoordigers van het gebied zich identificeren.

Erik Dijk met de Sallandse vlag
Erik Dijk met de Sallandse vlag

Hoe kwam je tot het ontwerp van deze vlag?

Mijn ideeën voor de vlag kwam voort uit vlaggen die al bestonden en mij aanspraken. Zo vind ik de vlag van Groot-Brittannië en Zuid-Afrika mooi, omdat deze afwijken van de standaard vlaggen. Deze vlaggen hebben niet de traditionele verticale en horizontale strepen, wat het naar mijn idee krachtiger maakt. De originele vlag van Salland, die van het waterschap, heeft vier kronkelende blauwe lijnen, dit vertegenwoordigt het water. Vanaf het begin heb ik geprobeerd om dit deel terug te laten komen in het nieuwe ontwerp.

Wat straalt de vlag uit?

De vlag vertegenwoordigt voornamelijk de mensen die wonen in Salland. Dus water (IJssel, Vecht, Regge), weilanden, akkers, mooie luchten, de heuvelruggen (Sallandse heuvelrug, Lemelerberg) waren belangrijke aspecten die ik terug wilde laten komen in het ontwerp. Het is voor mij belangrijk dat de vlag het juiste gevoel uitstraalt; toegankelijk voor iedereen. Niet te officieel, maar door kleurgebruik toegankelijk voor iedereen. Zowel op te hangen bij een gemeentehuis, maar ook bij een boerencamping. En natuurlijk bij mensen thuis, omdat ze trots zijn op de streek en zich verbonden voelen met de vlag.

Wat is het verhaal achter het ontwerp?

Het ontwerp is opgebouwd uit verschillende vlakken. De horizontale witte lijn geven de horizon weer. Daarboven een frisblauwe lucht wat staat voor mooi weer. De schuinewitte lijn deelt de onderkant op in links een frisgroen weiland en rechts een geel akkerland. De schuine lijn gaat verder boven de horizon en geeft een groene heuvelrug weer. Centraal in dit kleurenspel staat de kronkelende, donkerblauwe lijn die de wateren in Salland weergeven. Het vormt ook een krachtige letter S wat natuurlijk staat voor Salland!

Wil je de Sallandse Vlag kopen?

Ga dan naar www.sallandsevlag.nl.

Meer verhalen uit Salland