3 dagen in Salland

Liberation fietsarrangement

  • Home 1847 x bekeken

Liberation fietsarrangement

In mei 1940 werd Overijssel net als de rest van Nederland door het Duitse leger bezet. Terwijl het zuidelijk deel van Nederland in 1944 al grotendeels bevrijd was, bleef Overijssel nog enige maanden bezet voor het in 1945 ook werd bevrijd. In deze maanden werd Overijssel gebombardeerd, voerden verzetsgroepen er acties uit, en gebruikten de nazi’s het als lanceerplaats voor de V1- en V2-raketten die werden afgeschoten op Antwerpen en Londen.

In Overijssel vind je veel herinneringen aan deze tijd zoals oorlogsbegraafplaatsen, monumenten, historische locaties en musea. Ook zijn er speciale luisterplaatsen ontwikkeld. Dit 2 – of 3-daags Liberation fietsarrangement neemt je mee langs bijzondere plekken en verhalen. Geniet van de vrijheid in Salland!

Canadese begraafplaats
Canadese begraafplaats

Dag 1

09:00

Begin fietsroute

We beginnen bij de Liberation fietsroute Deventer. Uiteraard kun je op diverse punten starten met de fietsroute, maar vandaag starten we bij startpunt 93 in Heeten.

Welkom! Op luisterplek knooppunt 93 is het indrukwekkende, persoonlijke verhaal van een inwoner van Heeten te horen over maart 1945. Na het beluisteren vervolg je je weg via Wesepe en langs het prachtige Boxbergen naar Olst. Ook hier zijn twee unieke verhalen te beluisteren over de vernietiging van de Olster Watertoren en over de Molle. Neem vooral een kijkje bij de Bökkers Mölle met haar ambachtelijke bakkerij. Vervolg je route richting Diepenveen en Deventer.

13:00

Lunchen in Diepenveen of Deventer

In Diepenveen kun je genieten van een vegetarische lunch bij Hotel en restaurant Gaia. Ooit was dit landhuis Nieuw Rande van de gouverneur-generaal van Indie. Het huidige statige gebouw is neergezet in de negentiende eeuw, maar de buitenplaats zelf stamt al uit de zeventiende eeuw. Ook kan je nog een stukje doorfietsen naar Hanzestad Deventer en genieten van een lunch bij één van de vele horecagelegenheden op de gezellige Brink of aan de IJssel bij Sandton IJsselhotel.

14:30

Wandelen in Deventer

Na de lunch nog even de benen strekken? Parkeer je fiets bij knooppunt 63 en maak een korte wandeling van zo’n 10 minuten door een fraai stukje Deventer, één van de oudste steden van Nederland. Je kunt het herdenkingsmonument op het Twentolplein bekijken.

Vervolg je route uit de stad en fiets door het prachtige buitengebied van Deventer. Onderweg passeer je landgoed Oxerhof waar bijzondere gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Al fietsend door het prachtige Sallandse coulisselandschap via Bathmen en Lettele bereik je uiteindelijk Heeten.

17:00

Overnachten in Raalte

In het nabijgelegen Raalte heb je verschillende fijne mogelijkheden om te dineren en te overnachten. Daar is ook het startpunt voor de route voor dag 2.

Raalte:

Dag 2

09:30

Richting Marienheem en Heino

Na een fijn ontbijt kan de nieuwe dag weer beginnen. Deze dag fietsen we de Liberation route Raalte. Dus stap op de fiets richting Marienheem. Bij knooppunt 30 kan je het persoonlijke verhaal lezen van een Limburgse familie op zolder. Je vervolgt je route via het mooie Sallandse dorp Luttenberg en fietst richting Heino. Vlak voor Heino kun je op luisterplek 504 luisteren naar het persoonlijke verhaal van een inwoonster van Heino: Eindelijk bevrijd maar geen feest.

13:00

Lunch

Tijd voor de lunch! Aanrader in Heino is Buuffies Proeflokaal. Ook kun je een picknickmand reserveren bij Kasteel het Nijenhuis en in de beeldentuin genieten van je lunch, kunst en de natuur.

Te vroeg voor de lunch? Fiets dan door naar het gezellige Wijhe. In de Langstraat vind je een aantal gezellige lunchadresjes, waaronder G.A.A.V. In de gezellige en sfeervolle Gasterij van G.A.A.V. wordt de daghoreca gerund door een creatief en enthousiast team, waaronder mensen met een zorgvraag. Ze staan voor je klaar om je te voorzien van een uitgebreide lunch, heerlijke koffie specialiteiten of huisgemaakte lekkernijen.

14:30

De oorlogsjaren in Hotel Veerman

Tijd om weer in de benen te komen en je weg te vervolgen. Bezoek eerst nog luisterplek 501 over de oorlogsjaren in Hotel Veerman in Wijhe. Daarna is het nog een klein stukje fietsen naar eindpunt Raalte.

18:00

De tweede overnachting

Nog niet genoeg gefietst? Wij denken dat het zeer de moeite waard is er een derde dag Liberation Route aan vast te plakken! Uiteraard kun je besluiten om in hetzelfde hotel te dineren en te overnachten. Toe aan iets nieuws? Rijd dan alvast naar Haarle of de Holterberg voor een fijne overnachtingsplek!

Erve de Pas
Erve de Pas

Dag 3

09:30

Indrukwekkende verhalen

De laatste fietsdag gaat door een prachtig stuk Salland, namelijk het gebied van NP Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal. We fietsen namelijk de Liberation fietsroute Sallandse Heuvelrug, via Haarle, Nijverdal, Rijssen, Holten via de Holterberg richting Haarle.

Ook vandaag zijn er onderweg weer indrukwekkende verhalen te beluisteren en/of te lezen. Zo kom je langs monument Kamp Twilhaar met twee bronzen fotolijsten. En langs luisterplek 500 “Het leken wel paaseitjes” en het Memory Museum.

12:30

Lunchen in Rijssen

Even bijkomen van alle indrukken van vandaag? Ga dan bijvoorbeeld even lunchen bij Brasserie Uit of bij Stadsboerderij Rijssen.

Op naar het laatste gedeelte van de route. In Rijssen bezoek je luisterplek 502 met het verhaal “ongeleide projectielen”. Van Rijssen fiets je richting Holten. Voorbij Holten zijn er nog twee plaatsen erg de moeite waard: (1) Canadese begraafplaats en (2) onderduikershut bij Espelo.

Je bent weer op het startpunt van je route. Twee of drie dagen heb je je ondergedompeld in de unieke, persoonlijke bevrijdingsverhalen van Salland. Met recht onderdeel van de internationale herdenkingsroute Liberation Route Europe!

Hieronder alle Liberationroutes op een rij.

Ook interessant om te lezen

Meer verhalen uit Salland