Salland smaakt naar meer
Salland Smaakt naar Meer: Asperges & Boerderij De Boerkamp
- Leestijd 4 minuten
- 1271 x bekeken
In de serie "Salland Smaakt naar Meer" duiken we in de verhalen van streekproducten en het Sallandse Landschap. We zien waar het product vandaan komt en horen van een erfgoedspecialist hoe het Sallandse landschap zich, door de wisselwerking van mens en natuur, heeft ontwikkeld tot een gevarieerd landschap. Ontdek in deze aflevering erf De Boerkamp uit Diepenveen met haar koeien én Sallandse asperges.
Ruim twee maanden in het jaar is het op het erf van boerderij De Boerkamp in Diepenveen een drukte van belang. De aspergeoogst. Leuk, vindt aspergeboer en melkveehouder Hans Nieuwenhuis. Dan kan iedereen even kijken op zijn bedrijf. De meesten kennen de asperges uit het zuiden van het land. Maar in Salland zijn ook vijf aspergeboeren. Dat is eigenlijk puur geluk, zegt Hans. “We hebben hier grond die geschikt is. Voor asperges heb je lichte zandgrond nodig, een zachte bodem zodat de wortels diep in het grondwater kunnen reiken. Dat is niet te beïnvloeden met mest. We hebben dus veel geluk.”
Lichtzoet
Dus als je goede grond hebt, dan zit je altijd goed, vertelt Hans. Want aan de smaak kun je niet veel veranderen, die wordt bepaald door de bodem. “Ik doe eigenlijk niets bijzonders. Kenners zeggen dat de asperges uit Salland een lichtzoete smaak hebben.” Hans’ ouders begonnen er ooit mee in 1980, toen de naastliggende Deventer wijk Borgele in ontwikkeling was. Dat bleek een gouden greep, want vanaf half april tot eind juni staat het winkeltje op het erf vol met mensen die wel asperges willen. En bij De Boerkamp krijg je er ook alles bij wat je nodig hebt, zelfs een flesje wijn. Hun kleinschalige aspergeteelt is precies genoeg om in die lokale vraag te voorzien. De Boerkamp staat dus bekend om zijn asperges, maar wat mensen meestal niet weten, is dat Hans’ core business ‘gewoon’ de melkveehouderij is. Naast de tuinbouw wordt er gemolken en in het weideseizoen grazen de koeien op het land, dat precies tussen de bewoonde gebieden van Deventer en Diepenveen ligt.
Sallands landschap
Over die grondeigenschappen en wat er vroeger allemaal in deze regio te vinden was, kan Erfgoedspecialist Martijn Horst van Landschap Overijssel veel meer over vertellen. Martijn: “Kijk om je heen; hoe het er nu uitziet, zo zag het er vroeger helemaal niet uit. Ik heb een paar kaarten en kadasters meegenomen die laten zien hoe het landschap hier door de jaren heen is ontwikkeld.”
Martijn vertelt dat het erf al bestond in 1832. Rondom het erf waren de percelen voornamelijk in gebruik als bouwland. Om deze bouwlandkampjes stonden singels met hakhout en een aantal hakhoutbosjes. Verder lagen er veel weilanden en bouwlanden in de omgeving. Richting het oosten strekte zich een uitgestrekt heidegebied uit.
Erfnamen en Eigenaars
Aan de oostkant van het erf van Hans lag Klein Boerkamp, dat eigendom was van Berend van Calcar, een landbouwer. Ten noordwesten van het huidige erf De Boerkamp woonde Daniel Gerhard Hendrik Smijter, die een belangrijke bestuursfunctie bekleedde als schout. Zijn erf had echter geen naam. Iets zuidelijker bevond zich het erf Otter, dat eigendom was van Willem Veenhuis, eveneens een landbouwer, naast een nabijgelegen weiland.
Eigendom in 1832
Het erf zelf bestond nog niet in 1832, maar aan de oostzijde waren twee akkers en een singel met dennen in eigendom van Albert Roeterdink uit Diepenveen. Aan de westzijde waren het bouwlandkampje en de hakhoutsingels eigendom van Smijter. De uitgestrekte heide in het oosten behoorde toe aan de Markte van Borgel. De weidegronden ten zuiden van het erf waren grotendeels eigendom van de Stad Deventer of de Markte van Borgel. Opvallend was ook dat percelen aan de noordzijde in bezit waren van de weduwe van Hendrik Jan Bolte, Etje Pol, die bierbrouwer was van beroep.
Voedselproductie omgeving Diepenveen
Uit het schattingsregister van 1512 weten we dit:
- Gewassen op de akkers in het dorpsgebied van Rande en Tjoene: 6x rogge, 1x garst, enkele weidegronden en hooilanden, 1 boomgaard
- Gheryt opten Buerkamp, toebehoirende Jan van Leyden, op die garve, des landheren deel getaxeert op 5 mudde roggen
- Op percelen van de schout op dat moment ook rogge
- In gebied rond Borgel: 3x rogge
Het is mooi om te zien hoe erfgoed en huidige ondernemers elkaar dingen kunnen leren. Bekijk hieronder de aflevering:
Deze video is onderdeel van de serie “Salland Smaakt naar Meer”. Bekijk hier de overige afleveringen in deze video-serie.