Recepten
Roalter asperges met Sallandse beenham
- Leestijd 2 minuten
- 35 x bekeken
Raalter asperges ook wel “ het witte goud ”genoemd komen van de 'koude zandgrond'. Ze krijgen door het lichte zand en goede grondwater een bijzondere lichtzoete smaak.
Asperges zijn een echte seizoengroente en een ware delicatesse. Bij landelijke proeverijen zijn de Sallandse asperges meerdere keren bekroond boven de bekende Limburgse.
A’j niet kokken könt, m u’j uut de kökken bliem: bemoei je niet met dingen waarvan je geen verstand hebt.
Ingrediënten
- 1 kg witte asperges
- 2 kippenbouillontabletten
- 25 gram roomboter
- 2 scharreleieren
- 200 gram Sallandse beenham
- 400 gram Menopper aardappelen
- 1 kippenbouillontablet
Aspergesaus
- 30 gram roomboter
- 20 gram bloem
- 400 ml asperge kookvocht
- 40 ml room
- 1 theelepel gehakte peterselie
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Schil de aardappelen, zet deze op met water en de kippenbouillontabletten en kook deze 18 minuten. Laat de aardappelen 5 minuten nagaren in de bouillon en giet het af.
- Kook de eieren 10 minuten, pel ze en druk het door een zeefje.
- Zet de geschilde asperges op met koud water, roomboter, kippenbouillontabletten en breng ze aan de kook. Naargelang de dikte van de asperges 5 a 8 minuten koken.
- Zet dan de pan van het vuur, leg de beenhamplakken op de asperges in het vocht en laat ze 3 minuten warm worden in het kookvocht. Bewaar het kookvocht.
- Laat de asperges, aardappelen en de ham goed uitlekken en leg deze op een voorverwarmde schaal. Overgiet de asperges met de aspergesaus .
- Verdeel de geprakte eieren over het gerecht
Aspergesaus
- Laat de boter uitbruisen in een pan op een matig heet vuur.
- Voeg de bloem toe en roer. Je hebt nu een roux.
- Laat de roux op een laag vuur garen en zet het koud.
- Giet het hete aspergevocht op de roux en roer het met een garde tot er een gladde saus ontstaat.
- Voeg de room, peterselie, peper en zout toe.
(Recept: Ben Ellenbroek - Sallands Kookboek)
Lekkere tip
Kook de asperges niet te lang! Asperges moeten na het koken een bite hebben. Probeer asperges ook eens rauw te wokken, gevacumeerd, gestoomd of met een moot gebakken zalm is ook heerlijk.