Recepten
Zommers salade met dreuge ham
- Leestijd 1 minuten
- 99 x bekeken
De kruidige in Salland ambachtelijke gemaakte droge Coppa procureur ham heeft acht maanden gerijpt en vormt het middelpunt van dit voorgerecht. De kleuren doen je denken aan de zomer: fris en fruitig en zo smaakt het gerecht ook.
Det is gauwer op egetten dan kloar emëk: dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Ingrediënten
- 160 gram dun gesneden Coppa ham
- 100 gram rode bietjes
- 2 eetlepels appelstroop
- 100 gram meloen bolletjes (of blokjes)
- 50 gram diverse slasoorten
- 2 eetlepels gehakte verse kruiden (peterselie, basilicum en bieslook)
- 4 plak desembrood
Dressing
- 20 ml sojaolie
- 10 ml frambozenazijn
- 5 ml ketjap
- 5 ml gember siroop
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Schil en kook de bietjes 30 minuten in water, zout en appelstroop. Giet het vocht af en laat het afkoelen en snijd ze in fijne blokjes.
- Halveer de rijpe meloen en maak er mooie bolletjes of blokjes van.
- Meng de frambozenazijn, ketjap, gembersiroop, sojaolie, peper en zout.
- Ontdoe de slasoorten van harde delen, was en droog het en meng het door elkaar.
- Vermeng de sla met de kruiden, voeg de dressing toe en doe het in een salade kom.
- Verdeel de bietjes, meloen en ham over de salade.
- Serveer de salade met desembrood.
(Recept: Ben Ellenbroek - Sallands Kookboek)
Lekkere tip
Verse kruiden kun je lang vers houden door ze in keukenpapier te rollen met water te besprenkelen en in de koelkast te bewaren. In plaats van bolletjes meloen kun je ook blokjes snijden.