Recepten

Sallandse Gehaktballe

  • Leestijd Leestijd 1 minuten
  • Home 397 x bekeken

De Sallandse gehaktbal is een stevige, smaakvolle bal die perfect past bij de regionale keuken. Het gebruik van lokale producten en kruidige specerijen geeft de bal een authentieke smaak. Bij een landelijke gehaktballenwedstrijd werd de Sallandse gehaktbal bekroond met de 1e prijs.

"Krummels is ok stoete: De kleine dingen hebben ook waarde"

Ingrediënten

  • 400 gram gehakt
  • 1 fijngesneden ui
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel sambal
  • 1 scharrelei
  • 100 gram oud brood (zonder korst)
  • 20 ml volle melk
  • 1 eetlepel fijngehakte salie, peterselie en bladselderij
  • snufje zout
  • 30 gram boerenroomboter
  • 300 ml runderbouillon
  • 2 eetlepels juspoeder

Bereidingswijze

  1. Week het brood in de melk en het ei en meng alle ingrediënten (behalve de boter, bouillon, en juspoeder) door het gehakt.
  2. Kneed het en vorm mooie ronde gehaktballen.
  3. Laat de boter uitbruisen in een braadpan, voeg de ballen gehakt toe en bak ze in 10 minuten rondom bruin.
  4. Verwarm de bouillon, voeg juspoeder toe, roer deze glad en laat de gehaktballen 30 minuten op matig vuur sudderen in de jus.
  5. Gebruik voorverwarmde borden.

(Recept: Ben Ellenbroek - Sallands Kookboek)

Koop hier het Sallands Kookboek

Lekkere tip

Haal je ingrediënten bij lokale Sallandse ondernemers! Voor het beste gehakt ga je naar Nieske's erf, de lekkerste verse melk vind je bij Erve 't Overweg, en voor heerlijke eieren kun je terecht bij Boerderijwinkel Kieftenbeld. Door lokaal te kopen ondersteun je niet alleen de streek, maar maak je jouw gerecht nóg authentieker.

Tip: Meng het gehakt niet met een keukenmachine, dan verliest het zijn smeuïgheid.

Meer verhalen uit Salland