Doe-tips

Mountainbiking in Salland

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 557 x bekeken

Eigenlijk vond ik een mountainbike-clinic daarom iets voor losers: alsof ik moet leren hoe je moet remmen (ja dus) en hoe ik moet sturen (ja dus) of hoe ik moet schakelen (ja dus).

Vriendlief en ik waren in Salland, je weet wel, het beloofde land. A.k.a. de Achterhoek. Ergens bij Utrecht naar rechts. Je kan daar dus prima fietsen. Heel veel mensen (babyboomers) doen dat daar op electrische fietsen, maar wij dus niet. We kregen een gloednieuw blauw lekker verend mountainbikeje en gingen op pad met een strakke, gebruinde dame (Lyan!) die “ergens in de top 5 van het Nederlands vrouwelijk mountainbike gebeuren staat”.

Zandverstuiving

Twee uur later staan we boven aan “de Kuil”. Een soort zandverstuiving midden in de Hellendoornse bossen. Als echte mountainbike liefhebber herken ik dit terrein natuuuuuurlijk meteen: hier werd het NK veldrijden gehouden afgelopen jaar. Zeg maar eerlijk: dat wist u niet. Ik dus ook niet. Die zandkuil is dus best stijl en diep. Zo eentje waar je naar beneden kijkt en denkt: ik loop er wel omheen. Maar nee, hier moet je dus met je fiets naar beneden. Voor een professioneel veldrijder natuurlijk geen probleem, maar voor Gerrie, de “ik mountainbike soms in Breda-meisje” is dit pittig. Ik krijg wat laatste instructies: eigenlijk je stuur niet vasthouden. Niet tegensturen. Je wiel wil vooruit. Gewoon laten gaan. Ik gil (zoals zo vaak), ik knijp m’n remmen in (mocht niet, maar ja), ik grijp m’n stuur te stevig vast (dit is fucking eng) en sta vervolgens na 15 minuten (in werkelijkheid 7 seconden) beneden. Als ik had geluisterd was dit vast beter gegaan en was het minder eng geweest.

Mountainbiking in Salland
Mountainbiking in Salland

Waarom mountainbiken?

Los van het feit dat ik denk dat heel veel mensen mountainbiken echt heel tof en stoer zouden vinden en het eigenlijk voor heel veel mensen geschikt is, is het dus ook nog eens een geweldige training voor de hardlopers onder ons. Beenspieren en core worden keihard getraind en je uithoudingsvermogen wordt flink op de proef gesteld. Want na 2 uur sta ik trillend op m’n benen. M’n bloedsuiker voelt laag en alles met suiker lijkt heerlijk. Ik snap het notenreepje van de-mama-van-Lyan opeens. Dit is gewoon HIIT training maar dan op een fiets, lekker buiten. Hoe hip!

Het is dus tof. Het is heerlijk. Het is zwaar. Het is soms kut. Het is spannend. Het is geweldig voor je kont. Het is leuk.

Meer verhalen uit Salland