In beeld

Bitter sweet zweet in Salland: Oost-Nederland

  • Leestijd Leestijd 4 minuten
  • Home 678 x bekeken

Salland doet mij denken aan rust, ruimte en ontspanning. De tegenhanger van het drukke en wilde Westland waar ik woon. Maar slechts twee van die eigenschappen kloppen als het aan Salland ligt. Rust: check. Ruimte: dubbelcheck. Maar ontspanning, ho maar. Aan de bak, jij. Op de Sallandse Heuvelrug. Rennen, fietsen, vallen, opstaan en weer doorgaan is het credo. Dus werkte ik me een lang weekend in het Bitter Sweet Zweet aan de oostkant van ons land.

Heuvels en Kuilen

Mijn favoriete bezigheid in de bossen is mountainbiken. En dat doe ik veel te weinig, constateer ik ook deze keer weer. Terwijl een strakke zon de hemel afwisselt met grijze regenwolken, wisselen wij kuilen af met heuvels. Startpunt is vakantieboerderij De Huttert, waar een mooi rijtje fietsen is klaargezet door Kokkie Bikes. Vanuit hier worden mountainbike clinics of ritten georganiseerd en als je mazzel hebt, is Lyan Rensen je instructrice. Wij hadden mazzel. Mooie lach, lekker vlot en meedraaiend met de Nederlandse wedstrijdrijders, laat Lyan ons alle hoeken en vooral gaten van de omliggende bossen zien. Ze begint met een korte cursus remmen, schakelen en techniek op een vlak veld. Alle Nederlanders denken dat ze goed kunnen fietsen, maar niet iedereen heeft wel eens op een mountainbike gezeten.

Dieptepunt

Hoogtepunt van deze rit is niet de grote hoeveelheid single tracks inclusief opstaande bochten. Ook niet de prachtige paarse bloemenvelden tussen het hoge groene gras en al helemaal niet de inhaalactie van Lyan, nadat ze ons vroeg om op ons allerhardst te fietsen (we werden door haar finaal aan flarden gereden). Nee, het hoogtepunt van deze tocht is een letterlijk dieptepunt Een kuil, een beste kuil, gevuld met mul wit zand. Dat Hollandse zand waar je niet doorheen kunt fietsen. Daar gaan wij dus wel doorheen fietsen… Gelukkig met een beetje hulp van de zwaartekracht, want zonder is kansloos. Voor ons dan, Lyan doet het waarschijnlijk met twee vingers in haar neus en achterstevoren. Spannend is het zeker, want het is veel steiler dan comfortabel, maar een kick als het is gelukt. En na de eerste keer wil ik een tweede, een derde keer! Gelukkig moeten we weer verder, want het aftellen naar een overenthousiaste en dus onontkoombare valpartij is begonnen. Zoals bij kleine kinderen eindigt het vaak met huilen, maar wij zijn voor het huilen de kuil uit en trappen terug via een laatste single track, prachtig paarse bloemen en langs attractiepark Hellendoorn richting de lunch. Sallandse lekkernijen staan klaar bij de Huttert als we terugkomen en dat is maar goed ook. De honger klopte reeds op het venster.

Survival training
Survival training

Extreme workout

Een trainingsochtend op zondag voor de Strongmanrun en Strongsisterrun. En daar doen dan tientallen mannen en sisters vrijwillig aan mee. “Nu lachen jullie nog,” roept drillsergeant André Gorter tegen zo’n honderd man die in het natte gras liggen. Opdrukken, planken, squats. De groep kopieert zijn oefeningen zo goed mogelijk. Na de warming up volgt natuurlijk het bos.

Waarom Salland volgens Gijs?

Salland is prachtig. Als je van bossen, groen, wandelen, fietsen, trailrunnen en dergelijke houdt zeker. Het mooie van een plek als deze is ook dat bij slecht weer (regen en wind) eigenlijk het level van activiteiten van normal naar high gaat en dat geeft een enorme kick.. Nederlandse bestemmingen worden steeds populairder en dat is terecht. Salland hoort erbij en heet je welkom.

Ook zweten in Salland?

Wij sliepen op groepslocatie De Wilgenweard, ook geschikt voor groeps- en bedrijfsuitjes. De lunch na het mountainbiken werd aangeboden door De Huttert, waar je ook prima een mini- of langere vakantie kunt boeken. Ze hebben een theeschenkerij, kleine camping en paar accommodaties te huur. Ook zijn ze bezig met de realisatie van een paar ouderwetse, Sallandse plaggenhutten. We aten bij café/restaurant De Budde (met fantastische frieten!) en de tweede avond in Landwinkel De Maathoeve waar ze een grote variëteit aan lokale producten verkopen.

Blog: www.nextdestination.nl

Foto credits: yournextdestination

Meer verhalen uit Salland