In beeld

Helden van het witte goud in Salland!

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 4513 x bekeken

In Salland zijn er een drietal telers die passie hebben voor de asperges en elk jaar keihard werken om de beste asperges van Nederland te telen. Wij interviewden Hans Nieuwenhuis van Aspergeboerderij De Boerkamp, Herman Ogink van Ogink Asperges en Mark Veldink van Tuinderij Veldink over hun passie.

Wat is er zo bijzonder aan de esgrond of zandgrond waar de asperges in Salland geteeld worden; wat doet dat met de smaak?

Hans: Onze Boerderij heet "De Boerkamp", genoemd naar de hoge "kampgrond". Op deze grond wordt al sinds 1600 landbouw bedreven. De lichte zandgrond leent zich prima voor aspergeteelt en geeft onze asperge een typische lichtzoete smaak.

Herman: De witte asperges groeien vooral op licht zandgrond. Op de boerderij hebben wij mooie grond, wat zorgt voor goed groeiende asperges. Wat uiteindelijk zorgt voor de lekkere smaak is het goede grondwater.

Wim:De asperges bij Veldink groeien op zandgrond die uitermate geschikt is voor de teelt van het witte goud. Ook beschikken wij over een goede kwaliteit grondwater.

Wat doen weersomstandigheden met de asperges en wat hebben witte en groene asperges hiermee te maken?

Hans: Asperges telen is continu inspelen op het weer; te koud, te warm, droogte of nattigheid. Continu aanpassen aan de omstandigheden vergt vakmanschap.

Herman: Witte asperges groeien onder de grond en groene asperges groeien boven de grond. Afhankelijk van de warmte kunnen asperges wel 12 cm per 24 uur groeien. Het zwarte plastic trekt warmte aan, waardoor de asperges sneller groeien en het witte plastic stoot warmte af. Hierdoor kunnen wij zelf het groeitempo van de asperges bepalen.

Wim: De mooiste temperatuur voor de groei van asperges is 20-22 graden. Niet te warm, want dan groeien ze te hard en niet te koud zodat ze kunnen bevriezen. Vooral de jonge aanplant van asperges is erg gevoelig voor vorst.

Asperge steken en bereiden is een arbeidsintensief gebeuren: steken, wassen, koelen, sorteren, schillen en koken volgens recept. Kan iedereen dat zomaar leren?

Herman: Asperges telen lijkt makkelijk, echter is dit niet zo. Er moet gevoel zijn voor telen en je moet bereid zijn om erg hard te werken. Met 45 jaar ervaring wordt het telen uiteraard wel makkelijker!

Wim: Bij ons wordt in principe alleen witte asperges geteeld. Er moet veel passie zijn om asperges te telen en ervaring is zeker vereist om de klanten de lekkerste asperges mee te kunnen geven.

Wat maakt jou een ambachtsman met passie?

Hans: Het hele proces van plant tot klant op ons erf geeft plezier en waardering, Noem het passie!

Herman: Vooral het harde werken. Liefde voor het vak zorgt voor de beste kwaliteit. Hierdoor hebben wij een brede klantenkring kunnen opbouwen, waaronder De Librije.

Wim: De passie voor asperges is er al lang, erg lang bij familie Veldink. Het is een prachtig gewas om te telen en een mooie start van het voorjaar. De klanten kopen graag eigen geteelde asperges, vers van het land!

Meer verhalen uit Salland