Ontdek de Holterberg in Salland

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 6097 x bekeken

Er op uit in Nederlands natuurgebied met bos, heide en heuvels. Een plek met panoramische vergezichten om in alle rust en ruimte te hiken of te hardlopen, te onthaasten of te herdenken.

De Holterberg vind je in het zuidelijk deel van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Behalve de Holterberg liggen in het park nog de Haarlerberg, de Noetselerberg en de Kleine en Grote Koningsbelt. De laatste is met zo’n 75 meter boven zeeniveau de hoogste heuvel, maar de Holterberg (60 m) is waarschijnlijk de bekendste. De heuvels zijn een overblijfsel uit de Saale-ijstijd. Zo’n 150.000 jaar geleden werd ons land bedekt door een ijskap. Glijdende ijsmassa’s van soms 300 meter dik stuwden als bulldozers de onderste grondlagen omhoog tot hoge ruggen, de zogenaamde stuwwallen. Op de plekken waar het ijs de grond wegdrukte, ontstonden bekkens. Zo vormde zich een natuurgebied met voor Nederlandse begrippen flinke hoogteverschillen.

Elke steen heeft een naam op de Holterberg Begraafplaats

Herinner de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens een bezoek aan de Canadese Begraafplaats Holten. De Holterberg Begraafplaats is een midden in de natuur gelegen herdenkingsplek waar 1.394 geallieerde militairen van het Britse Gemenebest hun laatste rustplaats hebben. 1.355 van hen zijn afkomstig uit Canada. Achter elke witte grafsteen schuilt een persoonlijk verhaal dat aan de hand van (familie)foto’s, anekdotes en origineel filmmateriaal tot leven wordt gebracht. In het bezoekerscentrum krijg je onder andere achtergrondinformatie over de bevrijding door de Canadezen van Oost-Nederland en de totstandkoming van het ereveld.

Woon de Dodenherdenking Holterberg bij op 4 mei

Tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei wordt op de Canadese Begraafplaats Holten jaarlijks een herdenkingsplechtigheid gehouden. Bezoek de Dodenherdenking Holterberg: als eerbetoon aan de slachtoffers van WOII en als reminder dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn.

Bekijk dieren van dichtbij in de diorama’s van Natuurmuseum Holterberg

Aan de zuidkant van de Holterberg ligt Natuurmuseum Holterberg. Dit museum is zowel toegangspoort als informatiecentrum van Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug en er worden diverse actieve en educatieve programma’s voor jong en oud georganiseerd: van een spannende speurtocht tot een winterse kerstwandeling onder begeleiding van een gids of verhalenverteller. Natuurmuseum Holterberg staat bekend om zijn diorama’s, elf levensgrote kijkkasten, met daarin een presentatie van levensechte wilde dieren in hun natuurlijke habitat. Het museum werd in 1938 opgericht door natuur- en dierenliefhebber Piet Bos. Zijn doel: mensen dichter bij de natuur brengen door ze kennis te laten maken met de planten en dieren van de Holterberg.

Hollend de heuvel op: de Holterbergloop

De 30ste editie van de zogeheten ‘Diepe Hel Holterbergloop’ ging vorig jaar van start in Holten. Dit najaar vertrekken de deelnemers vanuit Nijverdal. De organisatie van het hardloopevenement noemt zichzelf ‘een van de mooiste hardloopwedstrijden van Nederland’ en daar kunnen ze best eens gelijk in hebben. Het parcours met afstanden van 1 km, 5 km, 10 km en 20 km voert over verharde wegen dwars door de bossen en heidevelden van de Holterberg. De Holterbergloop: een aanrader voor elke renner die graag hardloopt in een schitterende omgeving en niet terugdeinst voor een klim heuvelopwaarts.

Meer verhalen uit Salland