Plekken om weg te dromen

Salland: 'We wanen ons heel even in het buitenland!'

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 2218 x bekeken

Op een prachtige zonnige voorjaarsdag in juni zitten we met z’n tweetjes, zonder kids, aan de IJssel te ontbijten. Ik kijk m’n man aan en hoor mezelf hardop zeggen “Wat is het verschil met de Italiaanse Riviéra?!” Hij kijkt me grijnzend aan. Het ontbijt wordt uitgeserveerd. Iets wat ik in het hotel van mijn ouders vroeger zelf deed maar lang niet meer heb meegemaakt. We zijn hard aan het genieten hier in het IJsselhotel.

’s Avonds zitten we in de Walstraat bij restaurant Boas. Ook hier is het goed vertoeven. We hebben het geluk buiten te kunnen eten en zitten aan een mooi gedekte tafel in een van de sfeervolle winkelstraatjes van Deventer. Ook hier komt het woord ‘buitenland‘ in mij op. Dan realiseer ik me meteen dat je in het buitenland niet van die heerlijke Sallandse asperges kunt eten. Bij Boas wel.

Ik ben gek op Sallandse asperges. Extra leuk is het dan ook dat ik al een dagje eerder bij boer Hans Nieuwenhuis zelf asperge mocht steken.

Bij Boas krijgen we vanavond een prachtig 5-gangen diner geserveerd en zitten er tot de zon al lang is ondergegaan. Dan gaan we terug om het laatste pontje terug naar ons hotel aan de andere kant van de IJssel te pakken.

Wat je in het buitenland ook lang niet overal hebt zijn de specialty koffie’s. Deventer heeft deze sinds kort gelukkig wel. Esmee zit met haar heerlijke koffietentje Haven Oost in het nieuwe Havenkwartier. We vinden het een ommetje zeker waard!

Dan lopen we een van de oudste winkels van Deventer binnen; de Deventerkoekwinkel. Je gaat hier even terug in de tijd. En alhoewel de receptuur van de koek met gember wellicht niet de langste geschiedenis kent smaakt deze mij erg goed.

Wanneer we willen vertrekken lopen we dit keer over de IJsselbrug in plaats van het pontje. Ik vind het een indrukwekkende brug. Ik vraag me af waarom de toeristen hier niet in rijen staan voor een selfie op de brug, net zoals veelal in het buitenland gebeurd. Ik vraag mijn man spontaan een foto van mij op de brug te maken.

Wanneer we met een VVV stadswandeling door Deventer lopen komen we op plekken waar we anders nooit geweest waren. Op deze manier krijgen we ook de rijke geschiedenis van deze prachtige Hanzestad mee. Deventer dit jaar 1250 jaar oud. Wat ben je mooi!

Vind je het leuk om meer over Ellen’s culinaire avontuur in Deventer te lezen? Kijk dan hier.

Meer verhalen uit Salland