Typisch Overijssel

De hoge arbeidsethos zit de genen van de streek Salland

  • Leestijd Leestijd 5 minuten
  • Home 1550 x bekeken

In Salland komen dingen van de grond. Hoe dat komt? Volgens Ton Groot Beumer, bestuursvoorzitter van Ribs & Blues, zit dat in de aard van de Sallander. “Een evenement valt of staat met een paar gekken.” En laten er daar nou veel van zijn in deze regio.

Een enthousiasteling, dat is een understatement als je Ton wil omschrijven. Zijn passie voor de regio en de evenementen klinkt in alles door. Maar altijd bescheiden, zoals een echte Sallander. “We horen vaak dat we trots moeten zijn op onze omgeving. Maar dat zit niet in de aard van onze bevolking. Die loopt daar niet zo mee te koop.”

Loyaliteit

Grote evenementen, zoals het bluesfestival Ribs & Blues, de Sallandse Wandelvierdaagse en het Sallands Oogstfeest Stöppelhaene worden beloond met loyaliteit en bezoek uit verre hoeken van het land én de wereld. Zoiets organiseren gaat nooit over één nacht ijs, ook niet in Salland, maar hier lijkt enthousiasme zich sneller te vermenigvuldigen dan waar dan ook. “Een evenement valt of staat met een paar enthousiastelingen/gekken die het initiatief nemen om iets van de grond te tillen en anderen te enthousiasmeren.” Als voorbeeld noemt Ton de Raalter ijsbaan. In 2018 was die er voor het eerst. “Een paar enthousiaste mensen hebben hun schouders eronder gezet, en met een ploeg vrijwilligers is het gelukt.” En ook de Sallandse Wandelvierdaagse is ooit klein begonnen, vertelt de voorzitter. “Met een paar mensen die, niet gehinderd door een gebrek aan ervaring, gewoon zijn begonnen. En dat is alleen maar gegroeid. Als we mensen maar mee kunnen krijgen.”

Vrijwilligers

Een Sallands evenement kan niet zonder vrijwilligers. Dat ervaart Ton ook tijdens Ribs & Blues. Het succes daarvan is haast volledig afhankelijk van plaatselijke verenigingen. Zo staat de Raalter handbalvereniging achter de bar en doet de Raalter carnavalsvereniging de kaartverkoop. Die verenigingen worden daarvoor betaald, zodat ze geld hebben om hun activiteiten organiseren, en voor de organisatie is het ideaal omdat het simpelweg minder kost dan wanneer ze een professioneel bedrijf inhuren. “En de verenigingen doen allemaal hun stinkende best om de bezetting rond te krijgen.” Veel evenementenorganisaties doen het op die manier, zegt Ton. Dat kan niet overal in Nederland, maar in Salland werkt het. “Dat zit in de genen van deze streek. De arbeidsethos is hier heel hoog. We zijn van nature gewend om de handen uit de mouwen te steken en de schouders eronder te zetten. Bedrijven merken dat hier ook. Werknemers zijn heel trouw en willen hard werken.” Dat het ook heel leuk is, helpt natuurlijk mee. “We houden ook van gezelligheid, dat is overal wel, maar we vinden het mooi om op die manier ook bezig zijn. We zijn wel trots dat het allemaal kan. Dat is wel uniek.”

Relaxte sfeer

Toch een beetje trots dus, en dat mag ook wel als je al 22 jaar met succes een gratis evenement organiseert tijdens Pinksteren, dat inmiddels jaarlijks zo’n 40.000 bezoekers trekt. Ribs & Blues is aantrekkelijk omdat het anders is, vertelt Ton. Het begon met een goed idee en zoiets bouwt zich uit. “Iemand uit de organisatie was naar Amerika geweest en had deze combinatie gezien, dat is uniek in Nederland. We volgen tijdens het evenement drie pijlers: blues, spareribs en entertainment. Dat is de ruggengraat van de organisatie.” Inmiddels komt bijna de helft (44 procent) van de bezoekers van buiten Overijssel. En dat zijn echt niet allemaal mannen van 50-plus. “Die categorie is wel in de meerderheid”, zegt Ton eerlijk. “Maar er zijn ook jongeren die de muziek mooi vinden. En als je het niet kent, is het een goed moment om kennis te maken. Met de relaxte sfeer die er hangt en het zonnetje erbij.” Even iets anders dan een tentfeest dus, al zijn die er elke zomer ook genoeg. Dat hoort bij een boerenregio als Salland. “We zijn ook boeren, en we doen ook geen moeite om dat te verbloemen. Daar staan we voor. We laten ons niet beledigen als anderen het zien als een negatief trekje. Wij zijn zo, en zo blijven wij.”

Verbindingen

Die instelling zorgt niet alleen voor gezelligheid, maar ook veel betrokkenheid. Toen Ton samen met een groep een tentfeest organiseerde om een ton in te zamelen voor nieuwbouw van een hospice in Raalte, kwam daar veel respons op. De hele regio liep uit. “Het was een waanzinnig feest.” Voor dat feest maakte de organisatie een fietsroute die alle dorpskernen in Salland verbond. Letterlijk en figuurlijk, want alle dorpskernen wilden wel meewerken. “Dan werd je op de fiets rondgeleid door een local, hartstikke leuk.” Die Slinger van Salland, zoals de route werd genoemd, wil Ton permanent. “Elk dorp heeft al wel een slingertje. Door ze te verbinden maak je ook verbindingen tussen de dorpen.” Bij die boerenmentaliteit hoort ook oer-Hollandse nuchterheid. Geen blabla, maar terughoudendheid en hard werken. “Hier zijn gastvrije en vriendelijke mensen, maar je moet ons wel eerst prikkelen. Heb je één keer iets goeds gedaan, dan heb je aan ons hondstrouwe klanten.”

Ton Groot Beumers favoriete Sallandse evenementen:

Ribs & Blues – 8, 9 en 10 juni Festival met bluesmuziek van topartiesten, barbecues met heel veel spareribs en attracties en theater voor iedereen.

Stöppelhaene - 28 augustus t/m 1 september Sallands Oogstfeest met Nederlandse artiesten en traditionele oogstrituelen.

Sallandse Wandelvierdaagse (SW4D) – 22 t/m 25 oktober Wandeltocht met vier afstanden van 12 tot 40 kilometer. De routes lopen naar Wijhe, Heino, Luttenberg en Heeten.

Meer verhalen uit Salland