Mooiste rivier van Nederland

De IJssel

De IJssel ligt in een groot dal tussen de Veluwe en de Sallandse Heuvelrug. De rivier is inclusief alle kronkels ongeveer 125 kilometer lang. De IJssel is één van de mooiste rivieren in Nederland, volgens velen zelfs de allermooiste! De combinatie van stromend water, de uiterwaarden, de natuurgebieden, de gezellige drukte van zowel schepen als pleziervaart maakt de IJssel een toeristische trekker van formaat.

Fiets en wandel!

Geniet optimaal van de IJssel

Voor ieder wat wils

Handige adressen en weetjes

Inspirerende verhalen en tips

Over de IJssel

De leukste adresjes

Hier moet je zijn!

IJssellinie

Het geheim van de IJssel

Rondom de IJssel zie je verschillende bunkers. Achter deze bunkers gaat een indrukwekkend verhaal schuil. De bunkers zijn namelijk overblijfselen van de IJssellinie. Een waterlinie die ons land moest beschermen tegen een mogelijke invasie van de Russen ten tijde van de Koude Oorlog. Wanneer de IJssellinie in werking zou worden gezet, kwam een groot gebied onder water te staan wat het de Russen bemoeilijkte om ons land verder binnen te dringen.

De IJssellinie was tientallen jaren een groot geheim, bijna niemand wist er vanaf. Zelfs de mensen die er in de buurt woonden, hadden niets in de gaten. Ontdek het geheim van de IJssellinie, bezoek de bunkers en maak kennis met het verhaal. Wanneer je de IJssel volgt, dan kom je in aanraking met prachtige dorpjes en steden. Bezoek de gemeente Olst-Wijhe waar heel veel historie stroomt. Van de Tweede Wereldoorlog, de Koude Oorlog tot aan de Kozakken. Een schitterend gebied om te wandelen of te fietsen. Vergeet hierbij niet om een bezoek te brengen aan Infocentrum den Nul van waaruit je een prachtige wandeling kan maken door natuurgebied Duursche Waarden. Maak ook kennis met de Hanzestad Deventer met haar Middeleeuwse steegjes en vele monumenten. Kortom, volg de stroming van de IJssel en verdrink in de verhalen en plekken die je onderweg tegenkomt.

?>
De mooiste foto's

Ontdek het!