Ontdek Salland

Het bruist in Deventer

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 1108 x bekeken

De Lebuïniskerk is het trotse boegbeeld van Deventer. Onverstoorbaar kijkt hij uit over het historische centrum van deze Hanzestad aan de IJssel. Terwijl het aan de voet van deze fiere kerktoren bruist van de energie. Festivals, feesten, kermissen, markten en muziek: in Deventer is altijd iets te beleven.

Voor boekenwurmen en theaterbeesten

Deventer is niet voor niks verkozen tot evenementstad. Er is bijna elke maand wel iets te doen. De grootste publiekstrekkers:
• De jaarlijkse Boekenmarkt. In dit walhalla voor boekenwurmen dwaal je eindeloos rond tussen honderden kramen.
• Tijdens het Dickens Festijn waan je je in de negentiende eeuw, omringd met personages uit de boeken van de beroemde Engelse schrijver.
• Theaterbeesten kunnen hun hart ophalen tijdens Deventer op Stelten. Tijdens dit grootse buitenfestival is de historische binnenstad omgetoverd tot één groot theater.

Kleiner, maar niet minder fijn:
Goede Vrijdagmarkt
Deventer Zomerkermis
Film op de Brink
Eindeloos Festival

95 unieke winkels

De beroemde Deventer koek wordt al vierhonderd jaar in de Hanzestad gebakken. In de Deventer Koekwinkel koop je deze originele kruidkoek. Daarnaast kent de stad nog veel meer bijzondere winkels. Als je ze alle 95 wilt zien, download dan de ‘Wandelroute langs galeries en unieke winkeltjes’. Of haal hem op bij de VVV.

Tijdreizen in Deventer

Je ziet hem al van verre staan: de Lebuïniskerk. Deventer telt vele historische bezienswaardigheden, zoals de Brink, de Waag, het stadhuis, de Broerenkerk en de Bergkerk. Je ontdekt veel meer moois als je over de eeuwenoude stadspleinen en door de straten van Deventer wandelt. Alsof je terug in de tijd reist. Let ook eens op de bijzondere gevelstenen, ornamenten en ramen. Of stap binnen bij een van de negen musea.

Steek over naar de oase

Deventer heeft een bijzonder park: het Worpplantsoen. Dit park ligt niet in de binnenstad, maar aan de andere kant van de IJssel. Met een pontje maak je de oversteek naar deze groene oase.

Hip happen in de Hanzestad

Trendy koffietenten, authentieke lunchrooms, mooie grand cafés, heerlijke restaurants en zelfs eens stadsbrouwerij: Deventer heeft meer dan honderd. Aan horecagelegenheden geen gebrek dus in deze Hanzestad. Helemaal hip & happening is Fooddock. In deze foodhal maken ze vanuit diverse stands de lekkerste (wereld)gerechten.

Tip: Fooddock vind je in het culturele en creatieve Havenkwartier. Een bezoek waard!

Slapen in de lucht

Ben je op zoek naar een bijzondere slaapplaats? Zoek niet verder. In Deventer kun je overnachten bij Lucy in the Sky aan de kade van het Havenkwartier. In verval geraakte industriële opslagplaatsen zijn omgetoverd tot übercoole hotelkamers.

Tip: Je kunt natuurlijk ook kiezen uit een van de tachtig andere accommodaties die Deventer rijk is.

Meer verhalen uit Salland