Ontdek Salland

Dit wil je weten over koekstad Deventer

  • Leestijd Leestijd 2 minuten
  • Home 1535 x bekeken

Een heus vakantiegevoel overstijgt je wanneer je door de binnenstad van Deventer wandelt. De straten zijn knus en compact, de winkeliers vriendelijk. Deventer ademt geschiedenis en vierde in 2018 haar 1250-jarig bestaan. Al meer dan 1250 jaren oud maar helemaal bij de tijd met haar hippe horecalocaties en trendy winkels.

Hanzestad Deventer is één van de oudste steden van Nederland. Bovendien is het een belangrijk centrum voor religieuze hervorming geweest: Geert Groote, de grondlegger van de moderne devotie, werd in Deventer geboren. De stad heeft een rijke geschiedenis aan koekenbakken en boeken maken, bewaren en verkopen. Tegelijkertijd is Deventer hip en vind je er snoezige winkels, trendy conceptstores.

Dé boekenmarkt van Europa

Al vele eeuwen worden in Deventer boeken gemaakt, bewaard en verkocht. Deventer kent nog steeds een groot aantal uitgeverijen en drukkerijen van landelijke naam en faam. Elk jaar is in deze Hanzestad de grootste boekenmarkt van Europa, met ruim 878 kramen. De boekenmarkt is op de eerste zondag van augustus.

De binnenstad van Deventer

Gezellige, kleine straatjes en pittoreske steegjes vol knusse winkeltjes. Aan de straten en winkels wordt in Deventer veel aandacht besteedt. Kijk maar eens naar de prachtige inrichting van de etalages en de details in winkels. Wend je blik ook eens omhoog: Deventer kent typische hol-bol-hol gevels.

Koekstad Deventer

De stad is al sinds begin veertiende eeuw bekend om zijn koek. Wil je even terug in de tijd en een hap nemen van deze befaamde koek? Dat kan bij Deventer Koekwinkeltje van J.B. Bussink. Hier wordt de lekkernij nog steeds gemaakt volgens geheim recept.

Gezellige evenementen

Deventer Op Stelten, Dickens Festijn, Eindeloos Festival, Smaak van Deventer, en Film op de Brink. Een paar voorbeelden van leuke evenementen in Deventer. Zo is de stad tijdens Deventer op Stelten één groot theater met ruim 150 nationale en internationale topvoorstellingen in de historische binnenstad en locaties rondom het centrum.

Wil je de omgeving verkennen? Dat kan gemakkelijk met de benenwagen of met de fiets. Maak bijvoorbeeld een overtocht met het pontje van de IJssel naar het Worpplantsoen of ga voor de aspergefietsroute.

Meer verhalen uit Salland