Ontdek Salland

Geschiedenis van de Basjkieren

  • Leestijd Leestijd 3 minuten
  • Home 2729 x bekeken

Het verhaal van de Basjkieren is een bijzondere. In Wijhe lag in de winter van 1813-1814 ruim zes weken het basiskamp van de Basjkierse ruiters – de voorhoede van het Geallieerde leger: mannen én vrouwen uit het verre Basjkortostan, die meestreden bij de bevrijding van Nederland uit Franse overheersing. De geallieerde troepen, die binnen luttele weken Nederland uit Napoleons greep bevrijd hebben, stonden onder leiding van de Baltisch-Duitse generaal Alexander von Benckendorff.

Hij gaf medio november 1813 de Basjkieren opdracht bij Veessen een schipbrug over de IJssel aan te leggen. Meer dan twee maanden vormde de schipbrug voor Basjkieren, Kozakken en reguliere troepen een belangrijke strategische verbinding over de IJssel. Benckendorff wist met een waar huzarenstuk Amsterdam veilig te stellen, zodat daags daarna de Prins van Oranje – de latere Koning Willem I – in de hoofdstad tot staatshoofd van het bevrijde Nederland kon worden uitgeroepen.

Wandeltocht vol geschiedenis en natuur

Wijhe en Veessen hebben een mooie wandelroute: de Basjkieren wandeltocht. Deze route van 12,4 km is een eerbetoon aan de Basjkieren. In november – december 1813 hebben de Basjkieren geholpen om Nederland uit de greep van Napoleon te bevrijden. Behalve deze geschiedenis laat de wandeling je ook kennismaken met de prachtige natuur rondom de IJssel.

Kozakkenveer
Kozakkenveer

De wandeltocht is ook opgenomen op de Wandel Beleefkaart Olst-Wijhe, een initiatief van Gastvrij Wijhe en Natuurlijk Olst. Te verkrijgen via de Tourist Infopunten in Wijhe en Olst.

Basjkierse ruiter
Basjkierse ruiter

De nieuwe wandelroute laat je kennis maken met de unieke geschiedenis van de Basjkieren. Zo verbindt de route drie markante punten: het kozakkenpontje over de IJssel, ongeveer op de plek waar de schipbrug lag en twee kunstwerken, die aan de Basjkieren herinneren.

Benckendorff
Benckendorff

In Wijhe een artistieke impressie van Benckendorff in een officierstent, die de plek van het kampement van de Basjkieren markeert, en in Veesen een levensgroot beeld van een Basjkierse ruiter. De monumenten zijn vormgegeven door de naar Nederland geëmigreerde beeldhouwer Alexander Taratynov.

Niet alleen de geschiedenis, maar ook de prachtige natuur rondom de IJssel zorgt ervoor dat deze wandeling de moeite waard is! Het is meer dan een ‘gewone’ wandelroute en een unieke ervaring om dit deel van Salland, haar geschiedenis en natuur beter te leren kennen!

Download de wandelroute!

De wandelroute is tot stand gekomen door een mooie samenwerking tussen de Historische Vereniging Wijhe, Museum Geelvinck (Heerde-Amsterdam), de gemeente Olst-Wijhe, Visit Heerde en Salland Marketing en mede mogelijk gemaakt door de Provincie Overijssel.

Voor meer info over deze fascinerende geschiedenis:
www.bashkirs.nl
www.geelvinck.nl
www.historischeverenigingwijhe.nl

Lees ook

Meer verhalen uit Salland